Albanija: Jedinstvo oko nacionalnog interesa koristi naciji, rekao je Meta

Albanija: Jedinstvo oko nacionalnog interesa koristi naciji, rekao je Meta

Albanski predsednik Ilir Meta učestvovao je danas na naučnoj konferenciji organizovanoj u Vloripod nazivom „Rat u Vlori, rat za zaštitu i potvrdu nezavisnosti“.

U izjavi za medije, Meta je rekao: „Dan je kad se sećamo rata u Vlori 1920. Pozdravljam sve istoričare i sve centralne i lokalne institucije na ovoj naučnoj konferenciji koja osvetljava mnoge događaje, mnoge istine koji ističu rat u Vlori kao još epskiji zbog izuzetnog značaja koji za sobom povlači jer je, prvi put od 1912. godine, zajedno sa tradicijom izgradnje države stvorena funkcionalna albanska država, koja je ostala do danas. A rat u Vlori je najvažnija poruka za sve, da se kroz jedinstvo oko nacionalnih interesa može stvoriti snaga koja donosi samo uspehe i dostignuća nacije, države i njenih građana“, naglasio je Meta.

Povodom medijskog interesovanja za reformu Centralne izborne komisije, Meta je rekao da “ako postoji volja, postoji rešenje”.

„Ako postoji volja za slobodnim i demokratskim izborima, ne vidim razlog da se to ne reši. Ako postoji volja da se poštuje sporazum od 5. juna, ne vidim nikakav problem. Ako nema volje za ovo pitanje, onda ćemo o tome govoriti neki drugi dan, jer je ovo dan kada se sećamo Vlore”, rekao je on.

Upitan o datumu izbora, Meta je odgovorio da ne može ništa da komentariše bez konsultacija sa predstavnicima glavnih političkih snaga.

Povodom poruke ambasadorke Yuri Kim, Meta je rekao da „mislim da je vreme da se sve u našoj zemlji očisti putem slobodnih i poštenih izbora i da se uspostave demokratske i pravne institucije. Samo slobodni i pošteni izbori brišu politiku kriminalnih ili korumpiranih snaga koje nastoje da vladavinu zakona drže taocima u interesu različitih grupa”.

Po pitanju pomorskog razgraničenja, Meta je rekao da je „moje ponašanje bilo i uvek će biti nacionalno, ustavno i u potpunosti odgovorno“. / ibna