Albanija: Kurti se u Tirani sastao sa Metom i Bashom

Albanija: Kurti se u Tirani sastao sa Metom i Bashom

Albanski predsednik Ilir Meta primio je u sredu lidera Pokreta Vetevendosje (Samoopredelenje) i mogućeg novog kosovskog premijera Albina Kurtija.

Albanski predsednik je sastanak sa Kurtijem opisao kao bratski.

„Imao sam prliku da održim bratski sastanak sa liderom Pokreta Vetevendosje, Albinom Kurtijem, pobednikom na poslednjim izborima na Kosovu“, rekao je Meta.

„Čestitam mu na pobedi, ali pre svega na odličnom izbornom procesu koji je održan na Kosovu. Podelili smo mnoge vredne ideje za sveukupno jačanje saradnje između naše dve zemlje i ubrzanje pristupnih procesa, kako bismo garantovali bolju i bezbedniju evropsku budućnost, kakvu zaslužuju naši građani“, zaključio je Meta.

Lider Demokratske stranke Lulzim Basha takođe je u sredu primio lidera Pokreta Vetevendosje Albina Kurtija.

Basha je istakao da je tokom sastanka rekao lideru Vetevendosja da će učiniti sve da poveća i ojača saradnju sa Kosovom što se tiče ekonomskog razvoja, zapošljavanja, priznavanja od strane zemalja koje to još nisu učinile i njegove integracije u međunarodne institucije.

„Drago mi je što danas pozdravljam lidera Pokreta Vetevendosje, verovatno kosovskog premijera Albina Kurtija. Čestitam mu na pobedi na parlamentarnim izborima i modelu koji je Kosovo dalo Albaniji i celom regionu u načinu organizovanja izbora, čak i u pandemijskim uslovima“, naglasio je Baša.

„Razgovarali smo o izazovima sa kojima se suočavaju Albanija i Kosovo. Tokom sastanka sa gospodinom Kurtijem, naglasio sam vitalnu potrebu Albanije za promenom na izborima 25. aprila i uverio sam ga da ću uskoro, kao premijer Albanije, učiniti sve da povećam i ojačam saradnju sa Kosovom, radi ekonomskog rasta, zapošljavanja, priznanja od strane zemalja koje to još nisu učinile, kao i učešće u međunarodnim institucijama“, zaključio je Baša. / ibna