Albanija: Lider vladajuće stranke poziva opoziciju na dijalog

Albanija: Lider vladajuće stranke poziva opoziciju na dijalog

Premijer Albanije i lider vladajuće stranke, Edi Rama, uputio je danas javno pismo lideru Demokratske stranke, Lulzimu Baši, pozivajući ga na dijalog.

U pismu, premijer Rama kaže da nema sumnje da će izbori biti održani 30. juna, uprkos činjenici da će opozicija učiniti sve da oteža taj proces.

“Politički život se ne završava 30. juna. Možete pokušati spriječiti izbore 30. juna, ali nećete moći. Ali dijalog mora početi odmah, uprkos onome što mislite i činite u vezi 30. juna”, kaže se u pismu.

Rama takođe piše da ne razume neke odluke opozicije, počevši od bojkota parlamenta, odluke da se ne registruju za lokalne izbore i nasilnih protesta.

Premijer poziva opozicionog lidera na bezuslovni dijalog, ističući da “Albanci ne zaslužuju pogoršanje ove apsurdne političke situacije, koja ih mnogo košta”.

U protekla četiri mjeseca, zemlja prolazi kroz političku krizu sa opozicijom koja je održala niz demonstracija, bojkotujući parlament i bojkotujući predstojeće lokalne izbore. Opozicija traži ostavku vlade i imenovanje privremene vlade koja bi zemlju odvela na prevremene opšte izbore. / ibna /