Albanija: Loptica izborne reforme je u dvorištu opozicije, kaže Rama

Albanija: Loptica izborne reforme je u dvorištu opozicije, kaže Rama

Albanski premijer Edi Rama rekao je danas u intervjuu za albanske medije da je u vezi sa izbornom reformom situacija onakva kako je to opisala američki ambasador Yuri Kim. „Lopta je u dvorištu Demokratske stranke i što se nas tiče, taj proces smo zatvorili. Mislim da smo napravili sve razumne ustupke i imamo dobro rešenje u rukama. “

Albanski premijer je naglasio da „ako ostanemo strogo u okviru preporuka OEBS-ODIHR-a, ne moramo uopšte da razgovaramo o integraciji tehnologije u ovaj proces“.

„ODIHR ne podstiče uključivanje tehnologije u izbore. Postoje zemlje koje to smatraju neustavnim, kao što je Nemačka, a što se nas tiče, mi smo nakon izbora 2017. godine uradili vrlo ozbiljnu studiju da bismo se pripremili za izbore 2019. godine sa željom da se pozabavimo ovim problemom,” naglasio je Rama.

“To nije zaista nezdravo u smislu biometrijske identifikacije”, rekao je. Elektronsko glasanje je strogo isključeno.

Upitan da li će sistem biti primenjen na sledećim izborima, premijer Rama je rekao: „Lično sam pesimističan jer ODIHR uvek zahteva da, ako se zemlja odluči da ide u smeru tehnologije koju ODIHR ne podstiče, nikako ne bi trebalo postoji direktna i brza tranzicija, ali predlažu postepeni napredak u pilot projektima. U 2019. godini želeli smo da lokalni izbori funkcionišu upravo da bismo vidjeli ovu funkciju. Problem koji imamo danas je vreme, izgubili smo puno vremena, ali ne zato što smo čekali. Čekamo da se opozicija vrati za sto za tri godine“.

Šef vlade zaključio je napomenuvši da se „pravila igre ne određuju molotovljevim koktelima, već dijalogom“ ./ ibna