Albanija: Macron i Rama u Parizu razgovarali o bilateralnim pitanjima i francuskim investicijama

Albanija: Macron i Rama u Parizu razgovarali o bilateralnim pitanjima i francuskim investicijama

Albanski premijer Edi Rama sastao se na radnom ručku u Parizu sa francuskim predsednikom Emmanuelom Macronom.

Posle radnog ručka, albanski premijer je rekao da je sa francuskim predsednikom razgovarao o tri projekta koje Francuska sprovodi u Albaniji; u oblasti energetike, snabdevanja pijaćom vodom u Draču i programa za žene i devojke.

Rama je naglasio da poseta predstavlja “poziv predsednika s kojim se dugo nisam sastao. Želeo je da sa mnom ima radni ručak kako bi razgovarao o bilateralnim odnosima, napretku programa Francuske razvojne agencije, koja je posvećena finansiranju tri važna projekta. Najvažniji projekat je investicija kojom bi se završili poslovi za konačno vodosnabdevanje grada Drača. “

Rama se takođe osvrnuo na još jedno važno finansiranje elektroenergetskog sistema, kao i na program za žene i devojke, koji je veoma zanimljiv program i koji će Albanija sprovesti zajedno sa Francuskom razvojnom organizacijom.

Edi Rama je rekao da su „razgovarali i o francuskim ulaganjima u energetiku u Albaniji, gde Voltalia Group ulaže u najveći fotonaponski park u regionu, u Karavasti, kao i u još jedan ili dva važna projekta“.

„Razgovarali smo o Evropskom investicionom planu za Balkan, koji je već finansiran projekat i gde aktivno tražimo sredstva za neke važne projekte sa nacionalnim i regionalnim uticajem na transport, infrastrukturu i digitalizaciju“, rekao je Rama.

Albanski premijer je rekao da “smo, naravno, naglasili situaciju u regionu, napredak odnosa između zemalja u regionu, proces dijaloga između Srbije i Kosova, proces sprovođenja četiri slobode EU u okviru šengenskog prostora te razgovarali i o drugim pitanjima koja su takođe bila u središtu pažnje tokom našeg dugog razgovora“.

Upitan da li je dobio poruke o procesu pristupanja, albanski premijer je odgovorio da je „to u toku. Rekao sam i ponavljam da nema tajne. Najveća je javna tajna, ako mogu tako da kažem, da smo obavili svoj posao i da će sve zavisiti od situacije u Evropskom savetu i dinamike zemalja EU. Dakle, ovo je činjenica i ne moramo o tome da razmišljamo“, zaključio je Rama. / ibna