Albanija: Meta optužen za dodelu albanskog državljanstva fudbaleru iz Gane

Albanija: Meta optužen za dodelu albanskog državljanstva fudbaleru iz Gane

Albanski premijer Edi Rama optužio je albanskog predsednika Ilira Meta da je falsifikovao dokumente kako bi dodelio albansko državljanstvo internacionalcu iz Gane, Winful Cobbinahu.

Albanski predsednik Ilir Meta dodelio je puno albansko državljanstvo fudbaleru iz Gane, koji je u Albaniji tek dve godine, dok je za podnošenje zahteva za državljanstvo potrebno pet godina neprekidnog legalnog boravka.

Dodela albanskog državljanstva Winful Cobbinah je omogućena u roku od osam sati.

Premijer Edi Rama reagovao je na predsednikov potez da dodeli državljanstvo ganskom fudbaleru i optužio ga za falsifikovanje dokumenata za zvezdu FK Tirana.

Portparol albanskog predsednika Tedi Blushi reagovao je na premijerove optužbe za falsifikovanje dokumenata za dodeljivanje albanskog državljanstva Cobbinahu, opisujući navode albanskog premijera kao napad na tim FK Tirana i njegove pristalice na Twitteru.

Kako fudbaler iz Gane nije proveo pet godina u Albaniji, odluka predsednika države, vatrenog pristalice FK Tirana, da mu dodeli državljanstvo govori o tome kako je cenjen u toj zemlji.

Prema izveštajima iz Gane, ovaj potez pokušaj je da se nagovori Cobbinaha da promeni nacionalnost da bi igrao za Albaniju, iako je nekoliko puta pozivan u reprezentaciju Gane.

Ipak, sa ublažavanjem propisa o državljanstvu FIFA-e, ovo bi mogao biti potez Albanije da ga natera da igra za zemlju, iako Cobbinah nije pokazao interesovanje za igranje za Albaniju.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Bledi Čuči reagovao je na informacije koje su kružile medijima u vezi sa navodnim dodeljivanjem albanskog državljanstva od strane predsednika, pri čemu je kršen zakon.

U svojoj reakciji, Čuči osuđuje ono što je nazvao neviđenim napadom predsednika Mete na izdavača Carla Bolina.

„Predsednik države, koji se pre nekoliko meseci pojavio kao „ljubitelj“ slobode govora i pozvao na stvaranje „novih i transparentnih medija“, danas je bez presedana napao izdavača jer je sa javnošću podelio skandal u vezi nekih ljudi koji su dobijali albanske pasoše očiglednim kršenjem zakona“, rekao je Čuči.

„Napad i sramotna upotreba Predsedništva su nezamislivi, nešto što je nažalost postalo dodatak porodične stranke Ilira Mete, SMI, koja prati optuženog, a odgovor na ovakav postupak će dobiti 25. aprila“, rekao je Čuči.

Ministar kulture Elva Margariti rekla je: „Pre nekoliko dana, šef države je čestitao istraživačkoj novinarki nazvavši je „misionarkom slobode govora“, dok je danas napao kolegu zbog toga što radi svoj posao. Ne bi li se sloboda govora trebala dodeliti svima? Zar predsednik ne bi trebalo prvi da brani ovo pravo?“. / ibna