Albanija: Meta poziva na hitno povećanje broja testova na COVID-19 i sezonsku gripu

Albanija: Meta poziva na hitno povećanje broja testova na COVID-19 i sezonsku gripu

Albanski predsednik Ilir Meta rekao je da je u ovo kritično vreme pandemije od vitalne važnosti da se broj testova masovno poveća.

Naglasio je da testiranje predstavlja vrlo efikasno sredstvo za ranu dijagnozu, praćenje i lečenje građana pogođenih COVID-19.

“Testovi su jedina prilika za praćenje situacije i organizovanje odgovora zdravstvenog sistema za svakog građanina koji pati od COVID-19. Kao prvi korak, odmah treba testirati sledeće grupe: svi lekari, medicinske sestre i pomoćno osoblje u primarnim i bolničkim sistemima zdravstvene zaštite koji su u prvom planu upravljanja krizom COVID-19. Svi nastavnici, na svim nivoima, jer su kontrola i praćenje njihovih slučajeva direktno povezani sa zdravljem naše dece. Svi usamljeni stariji koji žive u područjima socijalne zaštite. Svi građani sa osnovnim bolestima”, rekao je.

Meta je takođe dodao da je „za sve ove kategorije apsolutno neophodno, prema preporukama SZO i drugih organizacija, odmah započeti vakcinaciju vakcinom protiv sezonskog gripa”.

„U tom cilju, bez odlaganja, mora biti usvojen hitan, transparentan i kontrolisan plan. Pandemija se može staviti pod kontrolu i spasiti živote građana. Svaka neorganizovanost, nedostatak sredstava i nečinjenje svakodnevno imaju smrtonosne posledice. Nauka je rekla svoje. Sada je vreme za akciju“, zaključio je Meta. / ibna