Albanija: Meta poziva na ujedinjeni front za obnovu demokratije kroz izbore

Albanija: Meta poziva na ujedinjeni front za obnovu demokratije kroz izbore

“Ujedinimo se sa rastućim političkim pokretima širom zemlje kako bismo stvorili ujedinjeni front za obnovu demokratije slobodnim i poštenim izborima”, rekao je danas predsednik Albanije Ilir Meta, kojem je odato priznanje za doprinos u ustanku protiv komunističke diktature.

„Maj je poseban mesec za proslavu ustanka protiv najbrutalnije evropske diktature u pola veka. Stoga smo zahvalni lavovima iz Qafë Bari i Spaç, dva najstrašnija zatvora, koji su se odvažili da ustanu i bore se za svoju slobodu i prava, dajući svoj život“, rekao je on.

“Oni su razbili mit o nepovredivosti kriminalog režima i pokazali da on ne može biti večan”, rekao je Meta.

Meta je danas dodao, „kad vidimo gde je pala naša demokratija, jedina što možemo i trebamo učiniti u čast njihovih žrtava je pridružiti se rastućim političkim pokretima širom zemlje kako bismo stvorili ujedinjeni front za obnovu demokratije slobodnim i pravednim izborima“.

„Ono što su izdržali za 27 meseci je najplemenitiji povod ovih decenija i primer inspiracije za sve one koji imaju dostojanstvo i zaslužuju slobodu“, rekao je Meta.

„Poštujemo ljude lavljeg srca iz Qafë Bari koji su šokirali najbrutalniju diktaturu u Evropi. Poštovanje lavovima Alijanse za pozorište, kojima se divila cela Evropa zbog njihovih plemenitih namera i skidanja poslednje maske kriminalnog nasilja. Hajde da svi branimo demokratiju! Kada ljudi ustanu, tiranije padaju! Sloboda se osvaja a ne dobija”, zaključio je Meta./ibna