Albanija: Meta pred hiljadama demonstranata potpisao dekret protiv Ustavnog suda

Albanija: Meta pred hiljadama demonstranata potpisao dekret protiv Ustavnog suda

Hiljade albanskih državljana marširalo je u ponedjeljak avenijom Nacionalnih svedoka u Tirani protiv Vlade Edija Rame. Skup je organizovao albanski predsednik Ilir Meta, koji optužuje Vladu za kršenje državnog Ustava.

Građani su nosili albanske zastave i cveće kao i plakate na kojima je pisalo „Svi su jednaki pred zakonom“; „Potreban nam je Ustav za narod, a ne za elitu“ i „Dajemo svoj život za slobodu“.

Albanski predsednik Ilir Meta, u obraćanju demonstrantima, rekao je da Vlada pokušava preuzeti Ustavni sud po svaku cenu. Meta je na simboličan način potpisao dekret pred demonstrantima kojim je ukinuo zakon koji je Parlament usvojio o sastavu Ustavnog suda, a koji je, kako kaže, neustavan. Građane je pozvao da se bore za “crveno-crno proleće” (što su boje albanske zastave).

Meta je također rekao da će, ako Vlada ovu odluku ne shvati „ozbiljno“, potpisati dekret o raspuštanju Parlamenta i pribeći izvanrednim izborima, ističući da Parlament nije formiran u skladu sa zakonom, jer ne broji 140 članova. / ibna