Albanija: Ministar odbrane potpisala pismo namere i prihvatanja za UH-60 Black Hawk helikoptere

Albanija: Ministar odbrane potpisala pismo namere i prihvatanja za UH-60 Black Hawk helikoptere

“Sjedinjene Države i Albanija danas stoje rame uz rame i nastaviće tako i sutra i u budućnosti”, rekla je američki ambasador u Albaniji Yuri Kim tokom današnje ceremonije potpisivanja pisma namere i prihvatanja za kupovinu helikoptera UH-60 Black Havk.

„Jedan od tri moja glavna prioriteta je jačanje saradnje u odbrani kako bi Albanija postala još sposobniji saveznik NATO-a. Kada stignu višenamenski helikopteri, osećaće se kao kod kuće među vašim profesionalnim i marljivim timovima, tako da su spremni da se koriste za podršku misiji Vazduhoplovnih snaga, albanskog naroda i NATO saveza. Postavili ste visoke standarde koje trebaju ispuniti i drugi“, rekao je Kim.

Američka ambasadorka zahvalila je ministarki Xhacki što joj je danas pružila priliku da učestvuje potpisivanjem za UH-60 Black Havk-a.

„Možete očekivati da će ove neverovatne letelice, i vaši hrabri piloti, obavljati razne misije još mnogo godina. Između ostalog, mogu obavljati operacije traganja i spašavanja, boriti se sa požarima i prevoziti trupe na i sa bojnog polja. Zajedno sa letelicom, ovaj program pokriva obuku pilota, posadu i tim za održavanje, podršku rezervnim delovima i, što je najvažnije, pomoć institucionalnim reformama za prilagođavanje taktika, tehnika i postupaka kako bi se osiguralo da ti avioni ostanu u funkciji još dugo vremena“, rekla je Kim.

„Ovaj program je odličan primer dva saveznika koji zajedno rade na postizanju zajedničkih bezbednosnih ciljeva. Kao što znate, ovo nije samo donacija američke odbrambene opreme. To je zajednički finansiran program u kojem SAD i Albanija dele finansijsku odgovornost za odbranu Alijanse. Albanija nastavlja da pomaže u vojnom doprinosu Alijansi više od onoga što treba. Ovo je još jedan primer sposobnosti Albanije da dadne oprinos, ne samo u materijalnom smislu. Ovi helikopteri i njihovo zajedničko finansiranje pokazuju da, iz dana u dan, Albanija postaje još sposobniji saveznik NATO-u i sve je jači bezbednosni bastion u regionu i šire“, zaključila je Yuri Kim. / ibna