Albanija: Ministar unutrašnjih poslova dao ostavku nakon što je policajac ubio 25-godišnjaka

Albanija: Ministar unutrašnjih poslova dao ostavku nakon što je policajac ubio 25-godišnjaka

Albanski premijer Edi Rama govorio je o tragičnom događaju u kojem je službenik policijske jedinice “Orao” ubio 25-godišnjeg Klodiana Rashea, izrazivši saučešće porodici zbog gubitka sina. „Gubitak života 25-godišnjeg mladića usled prekomernog nasilja od strane policajca predstavlja tragediju za porodicu i šokantnu vest za celo društvo“, rekao je Rama.

Premijer je naglasio da je, čim je sleteo u Tiranu, posetio porodicu ubijenog mladića. “Bio sam veoma dirnut njihovim prijemom i mudrošću reči Klodijenovog oca. “U ime mog sina u Tirani se ne može položiti nijedan cvet! Mi želimo pravdu, a ne političku galamu“, rekao mi je.

Želim da se obratim porodici, rođacima i prijateljima izgubljenog dečaka i izrazim najdublje saučešće i tugu zbog njihovog neizrecivog gubitka. Potpuno sam jasan da su reči u ovom slučaju potpuno nemoćne pred bolom i prazninom koju doživljavaju otac, majka, sestre, braća Klodian, ujaci, tetke, sinovi i ćerke“, rekao je premijer.

Rama je dodao da je „u policijskom nasilju ubijen čovek na potpuno neobjašnjiv način i potpuno bez ikakve veze sa bilo kojom akcijom, operacijom ili ciljem povezanim sa aktivnošću državne policije u ovoj zemlji i u to vreme“.

Međutim, Rama je pojasnio, „uprkos činjenici da je ubistvo jednog čoveka jednostavno počinio drugi čovek, oružje je pripadalo državi“.

Stoga je premijer naglasio da „država takođe duguje izvinjenje, zajedno sa svojom posvećenošću da pruži potpuno razjašnjenje i zakonsko kažnjavanje počinioca“.

„Počinilac je odmah uhapšen i sigurno će ostati pod istragom i sudit će mu se uz potpunu neovisnost i nepristrasnost. Njegov čin deluje potpuno nerazumljivo, osim što je krajnje apsurdan koliko nam je poznato. Naravno, mi nismo pravda koja će imati poslednju reč o stepenu krivice okrivljenog pred zakonom. Bez obzira koliko je veliko očekivanje da će pravda biti zadovoljena u ovom slučaju, sudstvo mora sve pregledati. Kako je u našim očima neosporna krivica za policijsko nasilje, oni imaju pravo i na odbranu. Pravdi treba svoje vreme“, dodao je Rama.

Što se tiče ministra unutrašnjih poslova Lleshaja, Rama je izjavio da je podneo ostavku od trenutka tragičnog događaja.

Ministar unutrašnjih poslova Sander Lleshaj rekao je da je njegova ostavka nepovratna nakon ubistva 25-godišnjeg Klodian Rashe od strane policajca pre dva dana.

Sander Lleshaj je u poruci upućenoj Albancima danas popodne izrazio ponos zbog onoga što je uradio tokom njegove dve godine na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova, navodeći neke od najvažnijih trenutaka.

„Nikada nisam želeo da moje ponašanje kao šefa Ministarstva unutrašnjih poslova liči na ponašanje mnogih drugih, posebno na počinioce masakra 1997, 1998 i posebno 2011. godine“, rekao je Lleshaj, dodajući da je „danas beskrajno srećan što sam uspeo da dokazati pred svim Albancima da nisam kao oni. Ne. Nisam kao oni.” / ibna