Albanija: Ministarka za infrastrukturu i energetiku potpisala ugovor o povezivanju Tirane i Drača železnicom

Albanija: Ministarka za infrastrukturu i energetiku potpisala ugovor o povezivanju Tirane i Drača železnicom

Ministarka za infrastrukturu i energetiku Belinda Balluku potpisala je u sredu ugovor o početku radova na izgradnji nove pruge Tirana-Drač.

„Izgradnja železničke pruge Tirana-Drač i 5,7 kilometara duga veza sa međunarodnim aerodromom Tirana-Rinas“, rekla je ministarka Balluku, „strateška je investicija koja nakon decenija praznine otvara poglavlje oživljavanja albanske železnice što je prioritet koji se poklapa sa vizijom evropske metropole Tirana-Drač”.

Očekuje se da će radovi na izgradnji železničke pruge trajati oko 30 meseci, što će biti spremno u leto 2023. godine.

„Projekat izgradnje železničke pruge Tirana-Drač i veze sa međunarodnim aerodromom u Tirani jedan je od vladinih prioritetnih projekata utvrđenih u nacionalnim strateškim planovima. Predviđa poboljšanu povezanost transportnih i energetskih mreža na zapadnom Balkanu i služi kao pokretačka snaga za ekonomski rast“, rekla je ministarka Balluku.

Izgradnja ove pruge pokriva područje sa najvećom ekonomskom aktivnošću u zemlji.

Železnička linija Tirana-Drač značajno smanjuje udaljenost između dva grada za 22 minuta, a od Tirane do aerodroma Rinas trebaće samo 12 minuta.

Takođe, rad ove linije utiče na izbegavanje zagušenja saobraćaja i smanjenje zagađenja vazduha od saobraćaja.

„To će značajno uticati na otvaranje novih radnih mesta. Očekuje se da će zaposliti 2.200 ljudi, a od njegove upotrebe procenjuje se da će ušteda biti oko 55 miliona evra godišnje“, smatra Balluku.

Na tenderu za izgradnju železničke pruge učestvovalo je 22 kompanije, sa aerodromom Rinas kao usputnim stajanjem.

Velika italijanska kompanija „INC SPA sa dugogodišnjim iskustvom predstavila je najbolju tehničku i finansijsku ponudu“, objasnio je Balluku.

Matteo Colangeli, direktor kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u Tirani, naglasio je da je potpisivanje ovog sporazuma izuzetno važno za uticaj koji ovaj infrastrukturni projekat ima na zemlju u smislu poslovnih mogućnosti, povezujući jednu od glavnih luka zapadnog Balkana sa Tiranom.

Takođe je naglasio da će to imati pozitivan uticaj na svakodnevni život građana u najgušće naseljenom urbanom području Albanije.

„Dobra i funkcionalna železnička mreža važna je za svaku razvijenu evropsku ekonomiju i posvećeni smo nastavku rada sa Albanijom na budućim projektima u ovoj oblasti. Prioritet će biti povezivanje ove linije sa novom stanicom, u centru Tirane, koja se finansira iz donacije EBRD-a, kao i sa vezom sa Crnom Gorom“, rekao je Colangeli. / Ibna