Albanija: Nastavlja se rad u odborima za izbornu reformu i smenu predsednika

Albanija: Nastavlja se rad u odborima za izbornu reformu i smenu predsednika

Političke aktivnosti u Albaniji biće nastavljene sledeće nedelje, radom Posebnog odbora za izbornu reformu i Posebnog odbora za razrešenje predsednika Republike sa funkcije.

Lider poslaničke grupe Socijalističke partije Taulant Balla rekao je da će promene izbornog zakona biti završene 30. juna i stupit će na snagu 1. jula.

„Želeo bih da ubedim dva posebna kopredsedavajuća Komisije za izbornu reformu, Rudinu Hajdarin i Damjana Gjiknurija, da završe dijalog sa vanparlamentarnom opozicijom, kako bi albanski Parlament mogao da glasa o izmenama Izbornog zakonika do kraja mandata, kada budu unesene sve preporuke OEBS / ODIHR-a, jer će Izborni zakon biti završen 30. juna, a primena novih izmena počeće 1. jula“, rekao je Balla i dodao da Posebni odbor za razrešenje predsednika sa njegove funkcije takođe će nastaviti sa radom.

„Posebni odbor je ovlašten od strane albanskog Parlamenta, u koji su uključena većina i opozicija, da odluči o pitanju koje su postavili poslanici podnosioci zahteva, a u tom slučaju su obavljene konsultacije sa Venecijanskom komisijom“, rekao je Balla.

U međuvremenu, Rudina Hajdarin, predsedavajuća opozicione poslaničke grupe i kopredsednik Posebnog odbora za izbornu reformu, rekla je: „Očekujemo da ćemo sledeće nedelje, ali i ove nedelje, održati razgovore o tome kako nastaviti sa izbornom reformom“.

Što se tiče Posebnog odbora za smenu predsednika, Hajdarin je rekla da on ne treba da postoji, kao da nema Ustavnog suda, „mislim da je sukob većine i Predsedništva iskorišten”./ ibna