Albanija: Nastavljeni protesti u Tirani, Vlada i opozicija prebacuju odgovornost

Albanija: Nastavljeni protesti u Tirani, Vlada i opozicija prebacuju odgovornost

Kako se u Tirani nastavljaju nasilni protesti zbog ubistva 25-godišnjeg Klodiana Raše, kojem je policajac pucao u leđa, politička kontroverza okoovog slučaja izbija u prvi plan i postaje sve jača. Opozicija optužuje Vladu da je odgovorna za nasilje bezbednosnih snaga, dok Vlada optužuje opoziciju za političko iskorištavanje ovog tragičnog događaja.

Predsedavajuća parlamentarnog Odbora za nacionalnu bezbednost, poslanica Ermonela Felaj, u televizijskom intervjuu osudila je nasilničke akcije koje su se dogodila tokom protesta u Tirani.

Felaj je rekla da je uključivanje maloletnika u nasilje neprihvatljivo i to dokazuje slepilo vođa protesta, koji su prema njenim rečima Berisha, Meta, Basha i Kryemadhi, jer su ogorčeni gubitkom političke moći.

„Da oni zaista protestuju zbog čega su i najavili, sa tim namerama, sigurno ne bi bilo šta da se komentariše. Ovaj protest mogao bi trajati danima, ali kako je ovaj protest zamenjen nasiljem, u zgradama i objektima koji nemaju nikakve veze sa njegovom namenom, poprimio je politički oblik. Ovo više nije protest za pravdu, već za moć koju su izgubili Basha, Kryemadhi, Berisha i Meta. Oni su slepi, taoci, koji ne mogu jasno da vide koliko se loše koriste, a najtragičnije je ono što se dešava, jer se maloletnici koriste za dela nasilja“.

Upitana o ubistvu Klodiana Raše, Felaj je naglasila da je „rezultat bila akcija van prava i obaveza nametnutih dužnošću državne policije. To je lična odgovornost. To nije kolektivna odgovornost, i krivična odgovornost je lična, a ne kolektivna. 13.000 policajaca ne može odgovarati za postupke jedne osobe. U protestima državna policija nije nikoga oštetila, sa prethodnom vladom se dogodilo suprotno. Policija ovih godina bila je uzdržana. Policija je dužna da neutrališe počinioce koji čine krivična dela. Vođe protesta su toliko slepi da primoravaju građane na takva dela. Državna policija prilično dobro zna kako se nositi sa tim situacijama“, rekla je Felaj.

„Pozivam građane da osiguraju da se maloletnici ne uključuju u ove demonstracije. Psihološka šteta je ogromna. To su (krivični) dosijei koji prate maloletnike tokom čitavog života. Svako ko želi da protestuje dobrodošao je, ali ne nasilno“, rekla je Felaj.

Prema informacijama koje je tužilaštvo iznelo kroz policijske izveštaje, video zapise i fotografije sa demonstracija, do sada je procesuirano 268 osoba, 89 je uhapšeno dok se za 8 osoba traga./ ibna