Albanija: Nema razloga za zabrinutost zbog grčkog proširenja od 12 milja u Jonskom moru, smatra profesor Krisafi

Albanija: Nema razloga za zabrinutost zbog grčkog proširenja od 12 milja u Jonskom moru, smatra profesor Krisafi

Najava grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa o proširenju teritorijalnih voda od 6 do 12 milja u regionu Jonskog mora pokrenula je intenzivne diskusije i zabrinutost albanske vlade, ali i javnog mnenja.

Diskusija je započela izjavama zamenika ministra za Evropu i spoljnu politiku Genta Cakaja koji je, nakon što je naglasio da je suvereno pravo Grčke da proširi svoje teritorijalne vode na 12 nautičkih milja, naglasio da će albanska vlada budno pratiti donošenje zakonskih rešenja u susednoj zemlji, koja mogu imati uticaja na ostvarivanje teritorijalne suverenosti i suverenih prava u njenom pomorskom prostoru.

U tom kontekstu, profesor Ksenofon Krisafi smatra apsurdnim i neospornim neracionalnošću Albanije da veruje da će Grčka proširiti opseg svojih teritorijalnih voda od obale Krfa do Sarande na 12 nautičkih milja.

U intervjuu za Ditu, Krisafi je naglasio da Albanija ima razloga da žali zbog sukoba u regionu Egejskog mora, jer su glavni akteri dve zemlje koje su prijateljske prema Albaniji, s kojima je povezana i pričom o neizbežnom suživotu.

Komentarišući glasine i izjave iz Grčke o “proširenju 12 milja” teritorijalnih voda u Jonskom moru, profesor Ksenofon Krisafi rekao je da ova situacija ne bi trebalo da brine Albaniju.

„Apsurdno je i apsurdno apsurdno verovati da će Grčka proširiti opseg svojih teritorijalnih voda od obala Krfa do Sarande na 12 nautičkih milja. Prvo, nema dovoljno prostora za ovu širinu. Drugo, prema pomenutom članu Konvencije o pomorskom pravu, Albanija ima to pravo u istoj meri. Prema ovoj logici “stručnjaka za sve”, to se ne zbraja, jer će Grci morati da idu nekoliko kilometara iznad brda Saranda, dok će Albanci doći negde u centar kopna na ostrvu Krf”, naglasio je profesor.

„Pitate me, da li bismo trebali biti zabrinuti? Ne. Ne moramo se brinuti. Ne brinite i ne bojte se! Slike iz medija mogu biti zaista zastrašujuće, ali svi narodi koji traže mir i razumijevanje teže da razum dominisra nad emocijama“, nastavio je Krisafi.

“Politika naših prijatelja podrazumevaće mudrost da se što pre vrate za pregovarački sto i pronađu rešenja koja su u interesu obe zemlje”, zaključio je Ksenofon Krisafi. / ibna