Albanija: Nemački Bild vidi Ramu kao graditelja mostova između Grčke i Turske

Albanija: Nemački Bild vidi Ramu kao graditelja mostova između Grčke i Turske

Kolumna nemačkog lista „Bild“ „Pobednik i gubitnik“ opisuje albanskog premijera Edija Ramu kao „pobednika“ u njegovim naporima da dovede lidere Turske i Grčke za pregovarački sto.

Prema članku, „kancelarka Angela Merkel lično ga je ohrabrila u tome! 56-godišnji albanski premijer Edi Rama pokušava da posreduje u dijalogu lidera Turske i Grčke. Pozadina sukoba je spor oko egejskih ostrva, koji je nedavno eskalirao “.

U zaključku članka se kaže da je „Rama graditelj mosta“.

To nije prvi članak koji se odnosi na posredovanje Edija Rame u grčko-turskom dijalogu, ali je većina njih do sada objavljena u albanskoj štampi. Međutim, ovo je prva referenca na Raminu ulogu u inostranstvu, posebno u Nemačkoj, i novine Bild, koje potvrđuju Raminu ulogu u početku grčko-turskog dijaloga.

Grčko Ministarstvo spoljnih poslova ne slaže se u vezi sa izveštajima da je sastanak Dendiasa i Čavušoglua u Albaniji, uz Raminu intervenciju, već zakazan. „Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias održava lični prijateljski odnos sa turskim kolegom već nekoliko godina, ali njihov sastanak nije dogovoren i zakazan za blisku budućnost. Gospodin Dendias ostaje otvoren za mogućnost sastanka sa gospodinom Čavušogluom, kada to okolnosti dozvole“, istakli su diplomatski izvori.

Ono što, kroz curenje informacija i izveštaje, ostavlja utisak je upotreba albanskog premijera kao uspešnog posrednika između Grčke i Turske.

Prema analitičarima, Rama je izabran kao posrednik jer postoji zajednički napor Grčke i Turske da podrže albanskog premijera na putu ka aprilskim izborima u Albaniji, pri čemu svaka zemlja ima svoje razloge.

Grčka će od izbra Rame imati koristi u potpisivanju sporazuma nakon apelacije Hagu u vezi sa rešenjem demarkacije pomorske granice između Grčke i Albanije, dok Turska želi da ojača snažnog prijatelja u Albaniji, šireći svoj uticaj na Zapadnom Balkanu. / Ibna