Albanija nestalna članica Saveta bezbednosti UN iduće godine

Albanija nestalna članica Saveta bezbednosti UN iduće godine

Velikom većinom glasova Albanija je izabrana da iduće godine bude nestalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Albanska televizija pokazala je dokument Izborne komisije Ujedinjenih nacija koji pokazuje zaključak glasanja kojim se Albaniji daje mesto u Savetu za 2022-2023.

84 od 115 zemalja koje ispunjavaju uslove u UN učestvovale su u glasanju kojim su Albanija, Koreja, Irska, Šri Lanka i Meksiko imenovane za članove Saveta bezbednosti za sledeću godinu, saopštava Komisija.

Proces koji je pre nekoliko dana najavilo Ministarstvo spoljnih poslova, ali koji je već neko vreme predmet lobiranja za albansku spoljnu politiku, zemlju prvi put čini akterom za okruglim stolom o vanrednim pitanjima oko svetskih sukoba ili proceduralnih preporuke za zemlje koje se obrate ovom telu UN.

Izveštavanje Savetu bezbednosti je postupak koji trenutno uključuje Kosovo od rezolucije 1244 nakon krize sa Srbijom i zaštite koju je dobio od NATO-a.

Sama Albanija je kandidat iz istočnoevropskih zemalja, područja koje trenutno predstavlja Estonija u Savetu bezbednosti a koja će 1. januara odstupiti iz Saveta kako bi njeno mesto zauzela Albanija. / Ibna