Albanija: Novi zakon predstavlja sredstvo borbe protiv kriminala

Albanija: Novi zakon predstavlja sredstvo borbe protiv kriminala

Generalni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Albanije, Plarent Ndreca, rekao je u intervjuu o zakonu o borbi protiv korupcije i kriminala da će „sva imovina za koju se sumnja da je stečena krivčnim delom biti odmah oduzeta“.

Naglasio je da je “suština ovog zakona da će svi koji su već osuđeni, a pravosuđe nije iscrpelo istragu, još uvek biti suočeni sa zakonom protiv korupcije i kriminala”.

„Osoba X je osuđena, ali istraga nije iscrpljena, imovina nije zaplenjena, bogatstvo je poraslo i on u njemu mirno uživa i uprkos činjenici da je postojala presuda suda. Bili smo suočeni sa zakonskom obavezom da dokazujemo zakonitost sticanja imovine”, rekao je Ndreca.

Objašnjava da „u članu 5 uredbe imenujemo one koji su subjekti, one koji su osuđeni u zemlji i inostranstvu i one koji su pod istragom zbog teških dela propisanih zakonom. Dakle, zaplene smo učinili prirodnim procesom. U članu 20 ovog zakona, kada postoje naznake da se imovina može deklasifikovati i može se izvući iz ukupne vrednosti, takav slučaj je u stanju alarma. Drugi slučaj je deklaracija o vrednosti koja poziva da se u roku od 48 sati potvrdi zakonitost imovine“.

Ndreca je rekao da je “premijer uveo regulatornu aktivnost koja pogađa ljude sa visokim rizikom od kriminala. Ovom uredbom se dokazuje da premijer ima svu volju da preduzme oštre akcije protiv osuđenih i osoba koje su pod istragom“.

„Ovo je novo sredstvo za sprečavanje kriminala. Policija je više puta optužena da nije sprečila zločin. Ovo je pravo sredstvo za takve slučajeve“, zaključio je Ndreca./ibna