Albanija: Od danas ukinuta ograničenja kretanja građana i vozila

Albanija: Od danas ukinuta ograničenja kretanja građana i vozila

Albanci od danas mogu slobodno da se kreću jer je Vlada ukinula restrikcije uvedene zbog koronavirusa. Ukida se i podela na crvena i zelena područja, dok su kopnene granice zemlje otvorene za niz aktivnosti bez karantina.

Prema preporukama Tehničkog komiteta stručnjaka, od 1. juna slobodno kretanje građana i vozila širom zemlje biće dozvoljeno bez ograničenja, dok se niz aktivnosti i kopnene granice otvaraju bez karantina.

Takođe od 1. juna vrtići i obdaništa biće otvoreni u skladu sa bezbednosnim protokolom.

Pored toga, u skladu sa bezbednosnim merama i odobrenim protokolom, od danas će plaže početi da rade po planu koji uključuje celu obalu, kao bezbedno područje.

Plaže u odobrenim područjima uređuju se posebnim dozvolama od strane privremenog organa uspostavljenog za ovaj period i koji će izdavati dozvole za svaku delatnost na plaži putem elektronske aplikacije i posebnog protokola radi obezbeđivanja poštovanja udaljenosti i sanitarnih uslova na plažama.

Od danas su sva sportska prvenstva dozvoljena bez gledalaca, dok će se parkovi, zatvoreni prostori za treniranje, kulturni centri, online centri i teretane otvoriti u skladu sa protokolima o bezbednosti.

Javni prevoz je i dalje obustavljen, jer se sa Ministarstvom saobraćaja sastavlja poseban protokol, dok se se očekuje da će do 23. juna moći da se održavaju kulturne aktivnosti, radiće bioskopi, pozorišta, noćni klubovi, bazeni, dozvoliće se masovna okupljanja, venčanja itd., kao i konferencije i javni saslušanja./ibna