Albanija: Organizacije i diplomate pozivaju na okončanje kupovine glasova

Albanija: Organizacije i diplomate pozivaju na okončanje kupovine glasova

Fenomen kupovine i prodaje glasova tokom izbornog perioda pošast je koja pogađa Albaniju i nalazi se na udaru lokalnih i međunarodnih organizacija.

Stav o tom pitanju izjavom je zauzelo i Episkopsko veće Albanske katoličke crkve.

„Fenomen kupovine i prodaje glasova velika je rana koja mora nestati. Ko proda svoj glas za novac, prodaje svoje dostojanstvo i dostojanstvo svoje porodice, a nema glasa na koji bi mogao računati. Takođe, ko god glas kupi novcem, iskorištavajući siromaštvo birača, nije vredan da sedi na poziciji za koju želi da bude izabran“, napominje se u saopštenju.

„Takođe je neprihvatljivo da je prodaja glasova povezana sa zakletvom u svetim knjigama. Takođe je neprihvatljivo kupovati glasove pretnjama ili obećanjima za posao. Rad je plod meritokratije, a ne stranke ili partijskog identiteta“, nastavlja se u izjavi.

„Kao biskupi, ne čini nam se slučajno da se glasa o kandidatima sumnjivog porekla. Moralni integritet mora biti preduslov da bi birač mogao slobodno i mirno da bira. Svima 25. aprila želimo da ostvare svoje pravo i dužnost da glasaju, uzimajući u obzir opšte dobro, što je cilj svake političke aktivnosti. U isto vreme, molimo se Bogu, posredstvom Majke i dobrog savetnika, da pomogne Albancima u ovim važnim trenucima za život zemlje “, navodi se u izjavi Episkopske konferencije Albanije.

Američka ambasadorka u Albaniji Yuri Kim ponovo je reagovala na fenomen kupovine glasova, rekavši iz Fiera da o ovom pitanju ne treba da šalje tihe poruke.

„Želim da ponovim. SAD ne podržavaju nijednu određenu stranku ili kandidata. Sve što podržavamo je pravo albanskog naroda da izrazi svoju volju glasanjem. Upozoravamo svakoga ko pokušava da uskrati ovo pravo kupovinom ili prodajom glasova. Veoma je važno da glasači znaju da imaju moć i odgovornost“.

Ambasador Delegacije EU u Tirani Luigi Soreca takođe je izjavio da se nada da će 25. aprila svi iskoristiti svoje pravo.

„Nadamo se da će 25. aprila svi iskoristiti svoje pravo i obavezu da glasaju imajući na umu opšte dobro, što je i svrha svake političke aktivnosti“, istakao je Soreca.

„Nadamo se i želimo da izbori 25. aprila budu korak napred za Albaniju ka evropskim integracijama, da budu slobodni i pošteni i da sve stranke pročitaju i prihvate odluku naroda!“ Rekao je Soreca. / Ibna