Albanija: Ostavka opozicije u Parlamentu izazvala sukob između institucija

Albanija: Ostavka opozicije u Parlamentu izazvala sukob između institucija

Odluka opozicije, od pre nekoliko dana, da se odrekne mesta u Parlamentu izazvala je sukob između institucija. Juče je Centralna izborna komisija zvanično zatražila od Parlamenta da donese odluku o popunjavanju mesta u Parlamentu nakon ostavke 57 opozicionih poslanika. Ova institucija tvrdi da, kada je primila notifikaciju Parlamenta o ostavci opozicionih poslanika, nije dobila i informaciju da su njihova mesta ostala upražnjena. Naime, po zakonu je ovo veoma važno za proceduru jer CIK na osnovu ovog obaveštenja mora popuniti ova slobodna mesta. Zbog toga, CIK je juče zatražila od Parlamenta da objasni zašto nije sprovedena neophodna procedura.

Reakcija Parlamenta je bila brza. Pored ostavke koju je potpisao svaki poslanik koji ju je podneo, Parlament je dodao i činjenicu da su ove ostavke stvorile upražnjena mesta u Parlamentu. Sada, Centralna izborna komisija ima pisma o ostavkama svih 57 opozicionih poslanika, uključujući predsjednika Republikanske stranke, Fatmira Mediua, koji je odustao od svog mandata pre dva dana. Sada, Centralna izborna komisija može pokrenuti procedure za zamenu poslanika. Prema Izbornom zakonu, poslanici koji su dali ostavke biće zamenjeni sledećim kandidatima na listi stranke.

Delegacija Evropskog parlamenta

Kelam MEP: Situaciju treba riješiti konstruktivnim dijalogom!

“Vlada i opozicija bi trebalo da reše ovu situaciju kroz konstruktivan dijalog”. To je izjavio šef delegacije Evropskog parlamenta koji sutra dolazi u Albaniju kako bi analizirao političku situaciju u zemlji. “Oštro osuđujemo političku retoriku koja je izazvala nasilje i molimo opoziciju da bude prisutna u parlamentarnom životu,“ rekao je poslanik EPP-a, Tune Kelam. Očekuje se da će se delegacija sastati s predsjednikom Ilirom Metom, premijerom Edijem Ramom i predsednikom Demokratske stranke, Lulzimom Bašom. Nakon Albanije, očekuje se da će sedam članova Evropskog parlamenta otputovati u Skoplje, Sjeverna Makedonija.