Albanija: Ozbiljni incidenti u Tirani tokom protesta zbog rušenja Narodnog pozorišta

Albanija: Ozbiljni incidenti u Tirani tokom protesta zbog rušenja Narodnog pozorišta

Ozbiljni incidenti dogodili su se ispred Narodnog pozorišta u Tirani i Ministarstva unutrašnjih poslova, gde su se održavali protesti protiv odluke Vlade da se sruši zgrada Narodnog pozorišta sagrađena 1930. godine.

Proteste su u ponedjeljak popodne organizovali Savez za pozorište i prisustvovali su im opozicioni lideri. Napetosti su povećane kada se među demonstrantima pojavio lider Demokratske stranke Lulzim Basha, a neki demonstranti su tražili da ode, dok su ga neki prozivali izdajnikom. To je izazvalo još više napetosti, pa čak i svađe među nekim demonstrantima, dok su organizatori pozvali okupljene da se uzdrže od provokacija.

U međuvremenu, dve učesnice povređene su tokom protesta, od kojih je jedna novinarka, koja je bila na dužnosti a prvu pomoć ukazali su joj građani.

Jedan od demonstranata bacio je petarde na masu, povređujući dva učesnika. Državna policija uhapsila je 49-godišnjeg muškarca koji je bacao petarde.

Komentarišući proteste, premijer Edi Rama napomenuo je da danas svi mogu da protestuju i da nije potrebno hrabrosti da izađu na trg. Zatim je rekao da su optužbe o mučenju “izmišljotine”, jer ih niko nije mučio./ibna