Albanija: Parlament dao zeleno svetlo za formiranje komisije za istragu navoda Dika Martija

Albanija: Parlament dao zeleno svetlo za formiranje komisije za istragu navoda Dika Martija

U četvrtak je albanski parlament dao zeleno svetlo za uspostavljanje posebne komisije koja će istražiti navode Dika Martija da je Oslobodilačka vojska Kosova (OVK) vodila ilegalni pritvorni centar na albanskoj teritoriji tokom rata sa Srbijom 1998-1999.

85 članova albanskog parlamenta glasalo je za, 12 glasalo protiv, a četiri su bila uzdržana. Odborom će predsedavati Ulsi Manja, član parlamenta iz vladajuće Socijalističke partije (PS), čija je stranka pokrenula istragu.

Specijalna parlamentarna komisija istražiće izveštaj Dika Martija, koji tvrdi da je tokom rata na Kosovu 1998-1999, OVK upravljala ilegalnim pritvorskim centrima na severu Albanije. U svom izveštaju, Dick Marti je takođe spomenuo takozvanu Žutu kuću u oblasti Mati, tvrdeći da je OVK u ovoj kući sakupljala organe srpskih žrtava. Predlog za osnivanje komisije usledio je samo nekoliko nedelja nakon što su osnovane posebne sudske komore za Kosovo, koje će krivično goniti i optuživati osobe po Martijevim navodima, potvrđujući prve optužnice protiv bivših visokih komandanata OVK. / ibna