Albanija: Parlament ratifikovao amandmane na Izborni zakon bez promena u drugom čitanju

Albanija: Parlament ratifikovao amandmane na Izborni zakon bez promena u drugom čitanju

Albanski Parlament je u drugom čitanju ratifikovao amandmane na Izborni zakonik sa 96 poslanika koji su glasali „za“, alibez promena koje je zahtevao predsednik Ilir Meta.

Nakon prvog glasanja o novom Izbornom zakoniku 5. oktobra, amandmani su prosleđeni predsedniku Iliru Meta, koji je odbio da ih odobri i vratio zakon Parlamentu jernisu unesene izmene koje je tražio.

Meta se takođe konsultovao sa Venecijanskom komisijom, koja je odgovorila da će o tome moći da raspravlja najranije u decembru.

Nakon toga su komesar za proširenje Oliver Varhelyi, predstavnica EU Ana Pinsonero-Hernandez, različiti pojedinci i grupe evropskih poslanika pozvali albanskog premijera Edija Ramu da sačeka mišljenje Venecijanske komisije pre drugog glasanja.

Rama se usprotivio takvoj opciji, tvrdeći da neće odlagati glasanje jer su planirani opšti izbori. Dodao je da će poštovati mišljenje Venecijanske komisije, ali tek nakon izbora.

Vanparlamentarna opozicija usprotivila se ovakvim amandmanima; međutim, zbog odlaska iz parlamenta 2019. godine, nisu mogli da glasaju protiv njih, i kao rezultat toga, izmene i dopune izbornog zakona sada se smatraju državnim zakonima. / ibna