Albanija: Plan opozicije poštuje konsenzus postignut sporazumom 5. juna, kaže Meta

Albanija: Plan opozicije poštuje konsenzus postignut sporazumom 5. juna, kaže Meta

Predsednik Republike Albanije pozdravio je danas formalnu formulaciju predloga Ujedinjene opozicije u bivšem Političkom savetu.

„Opozicija je odlučna da izgradi konsenzus za razliku od Nacionalnog buđenja, koje insistira na sukobu, iskrivljavanju izbora i uništenju Političkog saveta kao donosioca konsenzusne odluke“, rekao je Meta.

„Plan koji je predstavila opozicija podrazumeva otvaranje 100% izbornih lista i puno poštovanje rodne ravnopravnosti, nasuprot obmanjivanju i zatvaranju 100% lista od strane Rilindje“, rekao je Meta.

„Opozicioni plan poštuje konsenzus postignut tokom sporazuma od 5. juna“, dodao je Meta.

„Opozicionim planom se traži mišljenje ODIHR-a o pitanjima oko kojih ne postoji slaganje, kao nepristrasne strane i kao zvaničniog posmatrača izbora“, rekao je šef države.

„Opozicija je preduzela sve korake koji vode ka procesu evropskih integracija Albanije, gde su izborna reforma, njena primena i istraga izbornih manipulacija osnovni uslovi koji određuju početak pristupnih pregovora“, istakao je Meta.

„Svaki jednostrani akt kojim se poništava Sporazum od 5. juna bio bi neprihvatljivo ubistvo i provokacija protiv ustavnog i demokratskog poretka i evropske budućnosti zemlje. Vreme je za razmišljanje! “, naglasio je Meta./ ibna