Albanija: Počinje druga faza repatrijacije albanskih državljana

Albanija: Počinje druga faza repatrijacije albanskih državljana

Druga faza repatrijacije albanskih državljana koji se nalaze u inostranstvu započinje u subotu, nakon mera uvedenih za ograničavanje putovanja.

Prema ministarki za infrastrukturu i energetiku Belindi Balluku, prva grupa albanskih državljana izabrana na osnovu niza kriterijuma koje je uspostavila albanska Vlada, kao što su studenti ili humanitarni slučajevi, vraćena je pre nekoliko dana.

„U uskoj saradnji sa ministarstvima koja su uključena u ovaj proces, stvorili smo bezbedan mehanizam za repatrijaciju; mehanizam koji neće uticati na pozitivne rezultate do sada postignute u borbi protiv COVID-19. Restriktivne mere koje provodi albanska Vlada strogo će se poštovati tokom celog procesa u skladu sa protokolima koje je Institut za javno zdravlje detaljno osmislio“, objasnio je Balluku.

Ministarka je nastavila rekavši da će „Air Albanija“ od subote, 18. aprila, početi letove sa nekoliko evropskih destinacija koja su ocenjena kao glavne tačke sa kojih će odlaziti albanski državljani koji se žele vratiti u svoju domovinu.

„Da bi ispunili pravila karantina, Ministarstvo turizma i životne sredine je potpisalo sporazume sa nekoliko hotela u Draču, koji su izrazili spremnost da služe kao improvizovane karantinske strukture usled situacije sa COVID-19. Repatrijacione letove će obavljati Air Albanija. Ceo paket, koji uključuje avionske karte i hotelski smeštaj, biće rezervisan putem interneta po povoljnim cenama. Usluga se pruža u skladu sa pravilima higijene i zdravstvene zaštite“, dodala je ministarka Balluku.

Prema njenim rečima, oni koji žele da rezervišu paket za repatrijaciju trebali bi to učiniti preko web stranice airalbania.com.al, a zatim izabrati odsek za repatrijaciju.

„Kliknete na link hotela da biste odabrali paket koji vam odgovara, a zatim potvrdite obrazac za karantin na mreži. Ovaj obrazac ćete potpisati i, naravno, kad izdate putničku kartu, na aerodromskoj aerodromu Air Albania odakle ćete poći. Pažljivo pročitajte uslove navedene u ovom obrascu, jer nećemo prihvatiti nikoga ko krši postavljena i dogovorena pravila, ugrožavajući bezbednost zdravlja svih građana Albanije, napore svih nas u ovoj borbi protiv nevidljivi neprijatelj. Jednom kada prihvatite uslove karantina, možete nastaviti sa elektronskim plaćanjem za 14-dnevni boravak u smeštaju izabranog objekata”, rekla je ministarka. / ibna