Albanija: Policija i demonstranti sukobili su se na opozicionom antivladinom protestu

Albanija: Policija i demonstranti sukobili su se na opozicionom antivladinom protestu

Albanske opozicione partije u nedelju su ponovo organiizovali antivladdnine demonstracije kako bioborili sadašnju Vladu koju vodi Edi Rama.

Demonstracije su počele ispred zgrade u kojoj je sedište albanskog premijera. Obraćajući se velikom broju okupljenih demonstranata i simpatizera opozicije, lider Demokratske stranke, Lulzim Basha, zatržio je od premijera, Edija Rame, da podnese ostavku te izjavio da su slobodni i pošteni izbori jedini izlaz za zemlju.

Nakon što su napustili glavni bulevar, demonstranti su krenuli prema zgradi parlamenta gdje su počeli sukobi sa policijom. Demonstranti su bacali dimne bombe, petarde i druge eksplozivne naprave na zgradu parlamenta. Neki demonstranti su čak pokušali razbiti policijski kordon, dok je interventna policija na nasilje odgovorila vodenim topovima i suzavcem. Ova situacija je trajala oko dva sata. Značajan broj demonstranata i policajaca je povređen i odveden u bolnicu.

Na kraju protesta, lider Demokrata se okupio zajedno sa demonstrantima ispred sedišta svoje stranke, gde je održao drugi govor.

“Na narednom protestu ljudi će imati priliku da iskažu svoje mišljenje. Čitav svet zna da je vlast preuzeta kroz nasilje. To nikada ne možemo prihvatiti ”, rekao je Baša, najavivši da će sledeće demonstracija opozicije biti 8. juna.

U međuvremenu, protest je izazvao reakciju američke ambasade u Tirani, koja je osudila upotrebu nasilja. “Američka ambasada osuđuje nasilje koje se dešava tokom večernjeg protesta. Mirno okupljanje i pravo na apel vladi su obeležja zdravih demokratija, ali to su prava koja se moraju primenjivati mirno. Upotreba pirotehnike, posebno kada je u pitanju policija, nije miroljubiv čin, neprihvatljiva je i nedemokratska. Pozivamo organizatore protesta da zaustave nasilj te da se uključe u konstruktivan dijalog”, navodi se u saopštenju američke ambasade. / ibna /