Albanija: Političke partije postigle dogovor o najvažnijim pitanjima u Izbornom zakonu

Albanija: Političke partije postigle dogovor o najvažnijim pitanjima u Izbornom zakonu

Predstavnici velikih stranaka u Političkom savetu o izbornoj reformi Albanije, postigli su u ponedeljak dogovor u vezi procesa sprovođenja biometrijske identifikacije birača, ovlaštenja zamenika komesara i finansiranja izbora.

Kopredsednik skupštinskog Odbora za izbornu reformu i predstavnik SP-a u političkom savetu Damian Gjiknuri rekao je nakon sastanka da je svima u najboljem interesu da se što pre postigne konačni dogovor o Izbornom zakonu.

„Verujem da je u interesu Demokratske stranke ali i svih stranaka da Izborni zakon bude finalizovan koliko sutra. Dogovorili smo sve procese koji se tiču biometrijske identifikacije birača, nadležnosti zamenika komesara u ovom procesu, pitanje finansiranja izbora, odredbe koje su pripremili eksperti, posvećenost Vlade da udvostruči javna sredstva za izbornu kampanju, kao i sporazum na koeficijent finansiranja 1: 3, tj. javno i privatno finansiranje. Održaćemo još jedan sastanak u 17 sati i radujemo se završetku svih izmena Izbornog zakona“, rekao je Gjiknuri novinarima.

„Još uvek postoje neka pitanja koja se tiču Centralne izborne komisije i drugih elemenata u vezi sa izbornom kampanjom, jer je DP zahtevala više vremena da zaključi nekoliko formulacija“, naglasio je on.

Predstavnik DP-a u političkom savetu Oerd Bilikbashi rekao je da je na sastanku razgovarano o dva važna pitanja koja se tiču biometrijske identifikacije birača i finansiranja političkih stranaka.

„Politički savet se fokusirao na dva važna pitanja, biometrijsku identifikaciju, koja je glavno pitanje dokumenta sporazuma koji smo postigli 5. juna i finansiranje političkih stranaka. Razgovarali smo o načinima da osiguramo da konačni nacrt izborne reforme garantuje da se na sledećim izborima na svim glasačkim mestima širom Albanije biometrijska identifikacija birača sprovede u potpunosti“, otkrio je Bilikbashi.

Danas će se Političko veće ponovo sastati kako bi raspravljalo o nerešenim pitanjima./ibna