Albanija: Politički odbor za izbornu reformu se sastao uz učešće opozicije

Albanija: Politički odbor za izbornu reformu se sastao uz učešće opozicije

Politički odbor za izbornu reformu u Albaniji počeo je danas zasedanje uz učešće vanparlamentarne opozicije.

Nakon bojkota poslednjeg sastanka Političkog saveta za izbornu reformu od strane ujedinjene opozicije, političke stranke, parlamentarna opozicija i vanparlamentarna opozicija sastali su se danas u 11:00 sati (po lokalnom vremenu).

Vanparlamentarnu opoziciju predstavljaju Oerd Bilikbashi iz Demokratske stranke i Petrit Vasili iz Socijalističkog pokreta za integraciju, dok većinu predstavlja Damjan Gjiknuri, kopredsjedavajući Posebnog odbora za izbornu reformu, dok parlamentarnu opoziciju predstavlja Rudina Hajdari, kopredsedavajući Odbora za izbornu reformu.

Nakon rušenja Narodnog pozorišta, ujedinjena opozicija bojkotovala je Politički savet za izbornu reformu, ali na poziv kopredsednika Posebnog odbora za izborne reforme Damjana Gjiknurija, odbor vanparlamentarne opozicije potvrdio je svoje učešće na parlamentarnim izborima.

Očekuje se da će politički Odbor danas razmotriti niz nerešenih pitanja, poput finansiranja stranaka, elektronskog glasanja, izbornog tela i promene izbornog sistema, što je zahtev parlamentarne opozicije ./ibna