Albanija: Postignut dogovor o reformi Izbornog zakona

Albanija: Postignut dogovor o reformi Izbornog zakona

Albanski premijer Edi Rama rekao je u utorak da je razuman povratak razgovorima o prvoj fazi izborne reforme nešto što bi trebalo proslaviti.

Nakon sporazuma između glavnih albanskih opozicionih stranaka i stranaka koje čine vladajuću većinu, Rama je izjavio da je izgubljeno više od godinu dana u sukobima većine i opozicije, dodajući da će sve preporuke OEBS / ODHIR-a biti primenjene i uključene u izborni zakon.

Kryemadhi: Opozicija je preuzela odgovornost. Sada je red na Vladi

Sa svoje strane, Monika Kryemadhi, lider opozicionog Socijalističkog pokreta za integraciju, izjavila je da je opozicija preuzela svoj deo odgovornosti, a da je nastavak izborne reforme sada u rukama Vlade.

Kryemadhi je na Facebooku objavila da ne postoji razlog zbog kojeg bi se žrtvovala evropska integracija Albanije, dodajući da više ne treba trošiti vreme na reformu Izbornog zakona koji Albancima omogućava pravo na slobodan izbor.

„Ekumensko učešće i politički dijalog su jedini način da postignemo reforme potrebne za Albaniju i njen narod. Stoga, bez odlaganja, moramo usvojiti reformu izbornog sistema koja omogućava albanskim građanima pravo da slobodno biraju, bez pritiska bandi, zastrašivanja na radnom mestu i pod pretnjom poluga vlasti“.

Nastavljajući, Kryemadhi je naglasila da je „glavna opozicija danas preuzela odgovornost pred albanskim narodom u sprovođenju izborne reforme, što je jedan od devet uslova koje je postavila nemačka Savezna skupština kako bi omogućila početak pregovora na Samitu. Ova tačka do sada je bila jedini alibi Vlade koji je optuživao glavnu opoziciju da je odgovorna za svoje neuspehe u procesu evropskih integracija“.

Prema njenim riječima, „počev od danas, nakon što je postignut konsenzus, i imajući u vidu uticaj međunarodnog faktora na proces izborne reforme, Vlada i većina moraju pokazati svoju spremnost da spreče da evropska budućnost Albanije dođe u ćorsokak“. / ibna