Albanija: Potraga za preživelima se nastavlja

Albanija: Potraga za preživelima se nastavlja

Inženjeri, specijalne jedinice i specijalisti za spasavanje nastavljaju pretraživanje ruševina u Draču, dok pomoć sa strane polako dolazi do područja pogođenih zemljotresom.

Kako je saopštio vođa parlamentarne grupe Socijalističke partije, Taulant Balla, rumunska Vlada je poslala avion sa 52 člana grupe za hitne intervencije i neophodnim materijalom za one koji su ugroženi.

Ministar odbrane Kosova, Rustem Berisha, izrazio je saučešće porodicama žrtava i albanskoj Vladi, napomenuvši da je specijalna jedinica KSF već počela pomagati u ugroženim područjima.

“Zvanično sam informisan od strane albanske vlasti o zemljotresu i posledicama po Albaniju. Na žalost, zemljotres je prouzrokovao gubitak života i materijalnu štetu. Izražavamo saučešće porodicama žrtava i Vladi Albanije, pokazujući našu spremnost da pomognemo u ovakvoj situaciji,” rekao je Berisha.

Grčka je već poslala dve jedinice za pomoć, jednu iz Ioannine a drugu iz Atine, dok se grčki ministar spoljnih poslova, Nikos Dendias, očekuje u Tirani u popodnevnim časovima.

Turski ambasador u Tirani, Murat Ahmet Yoruk, u izjavi agenciji Anadolija, rekao je da je u kontaktu sa turskim vlastima i da se priprema dolazak spasilačkog tima i medicinskog osoblja koje će pomoći evakuaciji ljudi iz ruševina./ibna