Albanija: Potvrđena prva dva slučaja koronavirusa – Oni koji dolaze iz Italije idu u karantin

Albanija: Potvrđena prva dva slučaja koronavirusa – Oni koji dolaze iz Italije idu u karantin

Albansko Ministarstvo zdravlja objavilo je da su potvrđena prva dva slučaja zaraze koronavirusom u ovoj zemlji. Pacijenti su 54-godišnji otac i njegov 28-godišnji sin koji su se vratili iz Firence, u Italiji, u Tiranu. Prema saopštenju, oni su u stabilnom stanju i hospitalizovani su u Infektivnoj klinici, dok nacionalne službe u oba slučaja prate klinički i epidemiološki protokol.

Zamenik premijera Erion Brace pozvao je sve da ostanu mirni i da se protokol sprovodi, kako bi se sprečilo širenje koronavirusa u Albaniji.

Nakon što je potvrdio prva dva slučaja koronavirusa, Brace je rekao da “ono što nam je sada potrebno su smirenost, samokontrola i disciplina da bismo primenili kompletan protokol i sva pravila; odlučnost da se ne dozvoli širenje“.

„Svako ko je ušao u Albaniju iz Italije u poslednje dve nedelje i ima simptome gripa trebalo bi da pozove 127. Svako ko je ušao u Albaniju iz Italije u poslednje dve nedelje takođe treba da bude izolovan 14 dana. Ostalo je sve u higijeni, higijeni, higijeni! “, rekao je Brace.

Kao deo ovih mera, ministarka kulture Elva Margariti najavila je da će sve kulturne aktivnosti koje uključuju veliki broj gledalaca, poput koncerata, pozorišta, opere ili baleta, biti otkazane.

“Sve institucije će biti pod nadzorom i preduzeće se sve mere da se izbegne prenatrpanost mesta kao što su muzeji, izložbe itd.”, rekla je ona. / ibna