Albanija – pregled godine: Politička kriza i razorni zemljotres obeležili 2019. godinu

Albanija – pregled godine: Politička kriza i razorni zemljotres obeležili 2019. godinu

Albaniji je u godini na izmaku pogodila neprekidna politička kriza, dok je snažni zemljotres 26. novembra iza kojeg je ostala 51 smrtno stradala i stotine povređenih osoba, uspeo da bar na trenutak smiri političke strasti.

10. januar: Albanski predsednik Ilir Meta ne prihvata predlog premijera Edija Rame za novog ministra za Evropu i spoljne poslove, jer prema njegovim rečima Gent Cakaj ne ispunjava preduslove, ne podiže kredibilitet i ne daje potrebne garancije da radi objektivno i na potrebnom nivou. Odluka je izazvala sukob predsednika i premijera, primoravši Edija Ramu da preuzme ministarstvo spoljnih poslova, sa Gent Cakajem kao zamenikom.

16. februar: Opozicione stranke i dalje održavaju antivladine demonstracije u Albaniji radi formiranja prelazne vlade i održavanja vanrednih izbora. Protesti su obeleženi tenzijama i sukobima policije i demonstranata. Opozicione stranke zahtevaju stvaranje prelazne Vlade i održavanje vanrednih izbora.

20. februar: Glavna opoziciona stranka formalizuje odluku Nacionalnog saveta Demokratske stranke o ostavci svojih poslanika iz parlamenta; odluka je usledila od strane ostalih manjih opozicionih stranaka.

1. aprila: Albanija obeležava desetu godišnjicu članstva u NATO-u. Povodom godišnjice, u zemlji se organizuje nekoliko zvaničnih ceremonija.

10. april: Na aerodromu u Tirani izvršeno je pljačka u iznosu od 10 miliona evra.

12. aprila: U Dubrovniku Edi Rama učestvuje u sastanku inicijative 16 + 1 i sastaje se s kineskim kolegom Li Kekiangom i grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom.

9. maja: Tirana je domaćin samita o procesu Brdo-Brijuni, kojem su prisustvovali balkanski lideri. Svrha sastanka je prenošenje poruke o evropskim integracijama zemalja u regionu.

2. juna: Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg dolazi u službenu posetu Albaniji, gde se sastaje sa političkim i državnim rukovodstvom zemlje.

10. juni: Albanski predsednik Ilir Meta poništava dekret o opštinskim izborima u Albaniji 30. juna.

27. juni: Albanski predsednik Ilir Meta odredio je 13. oktobar kao novi datum opštinskih izbora, ali vladajuća Socijalistička partija Albanije na čelu sa Edijem Ramom ne prihvata promene niti je Centralna izborna komisija sprovela dekret.

30. juna: u Albaniji se održavaju opštinski izbori za 61 gradonačelnika i odbornika. Na izborima se kandiduju samo vladajuća Socijalistička partija Albanije i neke male stranke i nezavisni kandidati. Glavne opozicione stranke bojkotuju opštinske izbore.

3. jula: Evropska komisija odlučuje da odbaci zahtev holandske Vlade za ponovno uvođenje viznog režima za Albaniju.

Kosovo i Albanija potpisale su sporazum o konsolidaciji svoje diplomatije na međunarodnoj sceni, otvaranjem zajedničkih ambasada i konzulata.

8. jul: Albanski parlament odobrio osnivanje istražne komisije za zahtev Socijalističke partije za smenu Ilira Mete, predsednika zemlje, uz obrazloženje da dekret o raspisivanju opštinskih izbora krši Ustav.

21. septembar: Jaka seizmička vibracija oseti se u Tirani i drugim gradovima u zemlji, što izaziva stotine povreda i materijalnu štetu.

11. oktobar: U srpskom gradu Novom Sadu održan je prvi sastanak inicijative predsednika Srbije pod nazivom „Mini Šengen“, u kome učestvuju premijeri Severne Makedonije Zoran Zaev, Albanije Edi Rama i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

17. i 18. oktobra: Savet za opšta pitanja EU, koji čine ministri spoljnih poslova zemalja članica, tokom dvodnevnog sastanka u Luksemburgu, posle veta Francuske, odlučuje da ne započne pregovore o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

10. novembra: Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev primio je albanskog premijera Edija Ramu i predsednika Srbije Aleksandra Vučića na drugom sastanku inicijative mini Šengena u Ohridu, kojem prisustvuju i predstavnici Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Raspravlja se o poboljšanju regionalne saradnje kako bi se uklonile sve prepreke slobodnom kretanju ljudi, dobara i kapitala.

26. novembra: Zemljotres jačine 6,4 stupnja Rihterove skale pogodio je Albaniju, pri čemu je 51 osoba poginula a stotinu je ranjeno, . Nanesena je značajna materijalna šteta privatnim kućama, javnim zgradama i spomenicima kulture.

5. decembar: Albanski parlament imenovao je Olsiana Cela za novog generalnog tužioca.

21. decembra: U Tirani se održava treći sastanak šengenske inicijative, uz  proteste zbog prisustva predsednika Srbije. Sastanku prisustvuju domaćin Edi Rama i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev i, po prvi put, crnogorski predsednik Milo Đukanović./ibna