Albanija: Pregled pravosuđa i procena su ključ za međuvladinu konferenciju, rekao Varhelyi

Albanija: Pregled pravosuđa i procena su ključ za međuvladinu konferenciju, rekao Varhelyi

Komesar EU za proširenje i susedsku politiku Oliver Varelji rekao je juče iz Tirane da je revizija i procena sudija i tužilaca ključ Albanije da krene napred i organizuje prvu međuvladinu konferenciju i učestvuje u daljim pregovorima za integraciju u EU.

„Otišao sam i u posetu članovima revizorskih tela. Revizija i procena sudija i tužilaca je ključ, kako bi Albanija mogla da organizuje prvu međuvladinu konferenciju i započne dalje pregovore o pristupanju“, rekao je poverenik.

Potrebno je, nastavio je, da ove institucije rade svoj posao.

„Oni rade veoma važan posao. Mislim da ne znaju koliko su poznati izvan Tirane, jer ih koristimo kao uzor da bismo ih upoređivali sa drugima“, rekao je Varelji.

Poverenik je u međuvremenu dodao da je u Tirani govorio i o drugim kriterijumima, uključujući izbornu reformu.

„Potrebna nam je kredibilna reforma na osnovu koje ćete imati slobodne i poštene izbore. Ovo će u stvari biti test, a ovaj posao koji će biti urađen biće i test za prvu međuvladinu konferenciju, koja će, verujem, biti održana ove godine“, rekao je on.

Što se tiče Ustavnog suda, poverenik je rekao da sudije moraju da rade taj posao.

„Vidim da i dalje postoje izazovi, posao treba pojačati, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala treba nastaviti. Od nedavno gledamo istoriju posebno važnih operacija za sprovođenje zakona i uspešnih međunarodnih operacija. Takođe gledamo na ovu ravnotežu. Vidimo da postoji i mobilizacija za Ustavni sud. Trebaju nam sudije da rade taj posao. Potreban je Ustavni sud “, rekao je. / Ibna