Albanija: Rama od USAID-a traži tehničku podršku za transparentnost fondova

Albanija: Rama od USAID-a traži tehničku podršku za transparentnost fondova

Albansko-američka akademija za transparentnost i odgovornost započela je pilot program prikupljanja sredstava na Donatorskoj konferenciji uz podršku američke vlade, kako je to zatražio premijer Rama tokom svoje posete Vašingtonu.

Prvobitno je projekat pokrenuo specijalni predstavnik Vašingtona za zapadni Balkan Matthev Palmer tokom svog govora na Donatorskoj konferenciji u Briselu.

Albanski premijer Edi Rama izjavio je i na televiziji nakon povratka u Tiranu da će u saradnji sa SAD biti uspostavljen pilot projekat Akademije za transparentnost za obnovu a potom za nadzor nad svim ostalim procesima“.

Štaviše, tokom Minhenske konferencije o bezbednosti, administrator USAID-a Mark Green naveo je Albaniju kao primer, jer nisu tražili finansijska sredstva finansiranje, nego tehničku pomoć.

„Ne radi se uvek o novcu. Uzmimo za primer Albaniju, zemlju sa kojom radimo. Kada sam se pre nekoliko nedelja sreo sa albanskim premijerom, bio je veoma iskren. On mi je rekao:

„Drago mi je zbog svega što ste učinili za nas. Neki od ovih starih programa, u stvari, više nam nisu potrebni. Ono što nam je potrebno je tehnička pomoć u borbi protiv korupcije a za transparentnost“. Stoga se u ovom slučaju ne radi zapravo o novcu, nego o pružanju tehničke pomoći. Ono što želimo je da prilagodimo ovakav pristup svakoj zemlji u nastojanju da pomognemo ljudima da ispune očekivanja“, rekao je Green, tri dana pre Donatorske konferencije. / ibna