Albanija: Rama održao sastanak sa Koordinacionim savetom dijaspore o pravu na glasanje

Albanija: Rama održao sastanak sa Koordinacionim savetom dijaspore o pravu na glasanje

Albanski premijer Edi Rama održao je danas virtuelni sastanak sa Koordinativnim savetom dijaspore, na temu glasačkih prava dijaspore u izbornoj reformi.

Prema Rami, “glasanje imigranata je javna predizborna obaveza koju smo preuzeli, ali u posebnim okolnostima, kada je potrebno da se pregovaraju između tri partije, nade da se to postigne mnogo su niže od uobičajenih”.

„Svrha ovog sastanka je da se razgovara o praktičnim mogućnostima glasanja za albanske državljane koji žive u inostranstvu i, naravno, da dobiju pregled situacije i trenutnih činjenica u širem kontekstu koji se proteže izvan ovog pitanja“, rekao je Rama.

Takođe je dodao da je „pre svega, emigrantsko glasanje javno opredelenje na osnovu programa koji smo napravili. Drugo, radili smo u svetlu ove posvećenosti paralelno sa političkim procesom, koji je – iz mnogih razloga u koje ne trebamo ulaziti, odgođen u kontekstu izborne reforme s obzirom na sledeće izbore”, rekao je Rama.

Ponovio je da “nemamo ni nedostatak političke volje za postizanje tog cilja, koji je po našem mišljenju od posebnog značaja i jedan je od strateških ciljeva vezanih za okruženje i okvir za održavanje izbora u Albaniji”.

„Pažljivo pratim sve vaše napore i rasprave i drago mi je što je došlo do obilja direktnih kontakata sa Vladom kao rezultat opredelenja ministra Majka. Žao mi je što ste nekako doveli u pitanje našu volju, nešto što je zastarelo i lako je objasniti “, rekao je Rama.

Albanski premijer je naglasio da “smo u procesu velike izborne reforme, jer danas to nisu dve strane, nego tri, i na neki način je osnova na kojoj se političke stranke moraju dogovoriti na izborima je trostrana”.

„S jedne strane, postoji parlamentarna većina, vanparlamentarna opozicija i parlamentarna opozicija. Naglašavam da sa numeričkog stanovišta, Kodeks i izborna reforma u celini zahtevaju posebnu većinu kakvu danas nemamo u pogledu broja u Skupštini. U pogledu isporuke, takođe želimo da poštujemo kontinuitet kompletnog procesa. Ovaj proces u trenutnom kontekstu tiče se razumevanja između tri strane, sa naše strane kao većine, sa dva druga politička pola, koji, uprkos tome što su proizvod iste partije ili izvor izbora, pokazuju različita stajališta“, rekao je Rama.

Premijer je naglasio važnost razumevanja zasnovanog na međusobnoj toleranciji između triju strana.

„Kada je u pitanju glasačko pravo emigranata, nema neslaganja, ali ni sa tim se ne slažemo u ovom trenutku, jer se đavo uvek krije u detaljima. U principu, ne postoji nijedna stranka koja tvrdi da ne želimo da emigranti glasaju, ali kada je riječ o načinu glasanja i raspoloživim mogućnostima, izbori su vrlo ograničeni. Proces je bio prilično težak i konfliktan i odgodio je ovu reformu. U određenim okolnostima, kada je potrebno da se sve tri strane pregovaraju, nade da se to postigne su mnogo niže od normalnih“, rekao je Rama.

Albanski premijer je primetio da “smo proučavali analizu načina glasanja iz inostranstva, ali iz istorijskih razloga političkog sukoba isključili smo mogućnost glasanja u ambasadama i konzulatu, što bi bilo povod za diskusiju i nepoverenje“.

On je dodao da opozicija u parlamentu izgleda insistira na njegovom zahtevu, “mi smo to postavili kao cilj i političku obavezu prema našem programu i na njemu radimo svaki dan”.

„Radimo na opciji elektronske registracije, opciji kompatibilnosti između biračkog spiska i spiska zainteresovanih, ali prerano je govoriti da li je održivo ili ne. Siguran sam da na ovaj ili onaj način možemo pokrenuti ovaj proces; zašto ne pokrenemo pilot projekat? “, rekao je. / ibna