Albanija: Rama spreman da sedne i razgovara sa opozicijom

Albanija: Rama spreman da sedne i razgovara sa opozicijom

Nakon sastanka rukovodstva albanske Socijalističke partije, premijer Edi Rama je, u izjavama novinarima, izrazio spremnost da razgovara sa opozicijom.

Rama je istakao da je Demokratska stranka sama odlučila da napusti Parlament i da na taj način pretrpi ozbiljnu štetu, a da je vlada izglasana da upravlja, a ne da čeka da se probude drugi. Prema premijeru, bilo bi dobro da Demokratska stranka bude u parlamentu, iako njeno odsustvo nije stvorilo vakuum za njegovo funkcionisanje.

„Mislim da u zemlji nema nepotpunosti, Skupština radi, zakonodavni proces napreduje, mi podstičemo reforme sa prioritetima koje smo postavili. Bilo bi lepo da je Demokratska stranka bila u parlamentu, ali odlučila je da odstupi. To je odluka koja je, prema svim računima, ozbiljno naštetila Demokratskoj stranci, koja očigledno nije poboljšala politički život zemlje, ali nije načinila štetu, mada je moglo i bolje funkcionisati; uvek smo spremni da sednemo, razgovaramo i slušamo kada postoje pozitivne ideje, ali smo osuđeni da budemo lideri, ne čekajući da se neko probudi ili legne umesto da dođe na posao “, rekao je Rama.

Što se tiče predloga opozicije za izbornu reformu, Rama je rekao da su sve ideje zakonite, ali obaveza, a ne želja ili ideja, jeste da se primenjuju preporuke OEBS-a.

“Ovde nemamo o čemu da razgovaramo … samo moramo primeniti preporuke. Bili smo otvoreni za slušanje verzija svih stranaka o tome kako su ih čitali, ali bez sumnje ćemo depolitizovati izborne komisije na sledećim izborima. Stranke neće moći da intervenišu i tada će neke druge stvari biti prioriteti i to je najvažnije “, rekao je Rama./ibna