Albanija: Rama učestvovao na samitu Atlantskog veća za Zapadni Balkan

Albanija: Rama učestvovao na samitu Atlantskog veća za Zapadni Balkan

Atlantsko veće sa sedištem u Washingtonu održalo je telekonferenciju sa liderima šest zemalja Zapadnog Balkana, koji su razgovarali o saradnji u rešavanju pandemijske situacije.

Specijalni izaslanik SAD za region, Matthew Palmer, ponovio je svoju podršku procesima pridruživanja ovih zemalja, uključujući pregovarački proces između Kosova i Srbije, uz posredovanje EU.

„Imamo iste poglede na budućnost i zemlje Zapadnog Balkana vidimo kao članice EU, jer su to zemlje koje su izvršile potrebne reforme. Sjedinjene Države i Evropska unija rade u partnerstvu“, rekao je, ističući napore Albanije i Severne Makedonije da ubede, kako je rekao, Evropski savet da započne pregovore o pristupanju.

“Albanski sporazum o izbornoj reformi 5. juna odražava blisku saradnju i partnerstvo sa Sjedinjenim Državama”, rekao je Palmer.

Govoreći na telekonferenciji koju je organizovalo Atlansko veće, albanski premijer Edi Rama rekao je: „Pandemija nam je dala test; naravno da je to bilo potrebno, to je ono što pokušavamo učiniti šest godina od kako je započeo Berlinski proces, upravo ono što budućim generacijama u našem regionu treba“.

Prema podacima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), očekuje se da će zemlje Zapadnog Balkana biti pogođene recesijom, za oko 8% u 2020. godini, a prema ovoj prognozi biće to najjači udarac u odnosu na ostale regione, naglasio je premijer Rama.

“Svaka naša država pogođena je na različite načine, neke razbijanjem lanca vrednosti, druge prekidanjem lanca snabdevanja i proizvodnje, a nas, kao i druge poput nas, zadesiće dramatični pad turizma, u privredi i u uslugama. Kao takvi, pod ovim okolnostima, mislim da možemo da nadoknadimo one oblasti u kojima zaostajemo pojedinačno“, rekao je albanski premijer./ibna