Albanija: Rama upozorava da je narednih deset dana ključno

Albanija: Rama upozorava da je narednih deset dana ključno

Albanski premijer Edi Rama rekao je u sredu da će narednih deset dana biti presudno i odlučujuće o tome da li će se pandemija dalje širiti ili će se kriva početi spuštati.

“Sledećih deset dana će biti odlučujuće u pronalaženju borbe protiv infekcije COVID-19 i pregledu koliko dubokoneprijatelj može otići”, rekao je Rama u televizijskom intervjuu.

Albanski premijer primetio je da je nemoguće predvideti šta će se desiti u budućnosti.

„Svi imamo pravo da znamo sve, ali ono što moramo znati više od svega je da je ovo rat i da se moramo boriti da preživimo. Život je glavni prioritet. Zaštita života svih i svakoga koji štite ljude oko sebe je prioritet“, rekao je Edi Rama i dodao da trenutni broj slučajeva pokazuje da su drastične mere urodile plodom.

„Postoji osećaj da je to gotovo i mnogi se pitaju zašto treba da ostanemo kod kuće, pošto je broj zaraženih niži, a katastrofalan scenario nije realizovan, jer je broj smrtnih slučajeva mnogo manji od predviđanja. Ali ove brojke ne pokazuju ništa, sve dok je neprijatelj još uvek u blizini. Međutim, ove brojke jasno pokazuju da naše mere rade“, objasnio je on.

Govoreći o merama koje bi Vlada trebalo da preduzme u narednim danima, Rama je rekao da “moramo biti oprezni da ne preduzmemo pogrešne korake, jer naši resursi nisu neograničeni”.

Ranije se Savet za nacionalnu bezbednost sastao na inicijativu albanskog predsednika Ilira Mete,te su razmenjena mišljenja o epidemiji koronavirusa, kao i o politici za borbu protiv uticaja pandemije.

Albanski premijer Edi Rama rekao je nakon sastanka da smo „učestvovali u konstruktivnom procesu razmene mišljenja sa liderom Demokratske stranke, iako se nismo složili o svim predlozima“.

U televizijskom intervjuu, Rama je rekao: “Ako politički predstavnici zemlje pokazuju isti stav i spremnost kao i na sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost na dnevnoj bazi, uveravam vas da bi politika bila daleko manje zanimljiva onima koji na to gledaju kao na stvar skandalozne komunikacije i skandalozno gubljenje vremena”.

Edi Rama je naglasio da je „tokom sastanka izražena spremnost da pružimo informacije o pitanjima zbog kojih su predstavnici Demokratske stranke zrazili zabrinutost, pre nego što ih podelimo sa građanima kako bi izbegli političke događaje koji su u vreme mira bezvredni i koji tokom rata se smatraju herojstvom“. / ibna