Albanija: Ramina Socijalistička partija vodi u anketi IPSOS-a sa 49,5% podrške

Albanija: Ramina Socijalistička partija vodi u anketi IPSOS-a sa 49,5% podrške

Na pitanje ko će pobediti na izborima u Albaniji 25. aprila, 44% građana je odgovorilo da veruju će Edi Rama i Socijalistička partija izaći kao pobednici, pokazalo je istraživanje koje je sprovela kompanija za istraživanje marketinga i javnog mnjenja (IPSOS) u četvrtak popodne objavio Top Channel. Istraživanje je sprovedeno od 10. do 16. februara ove godine.

Prema anketi Socijalistička partija Edija Rame ima 44%, Demokratska stranka (DP) Lulzima Bashe dobila bi 24% i Stranka Socijalističkog pokreta za integraciju (LSI) Monike Kriemadhi 2%. Samo 1% veruje da će neka druga stranka pobediti na izborima, 24% je odgovorilo da ne zna, dok je 5% odbilo da odgovori.

Na pitanje koga bi želeli da vodi zemlju, 39% građana odgovorilo je dabi to trebao biti aktuelni premijer Edi Rama, a 29% je izabralo lidera Demokratske stranke Lulzima Bashu. 22% odgovorilo je Ne znam, dok je 9% odbilo da odgovori.

Da su izbori održani ove nedelje, prema anketi IPSOS-a, Socijalistička partija (SP) prikupila bi 49,5%, Demokratska stranka (PD) 39,3%, a Socijalistički pokret za integracije LSI 5,1%. Sledila bi Turska inicijativa sa 1,7%, LDSH sa 1,4%, dok bi ostale stranke dobile manje od 1%.

Dok 56% građana veruje da je premijer Edi Rama dobro reagovao na situaciju sa pandemijom COVID-19, 38% građana veruje da je pogrešno postupao sa njom.

Na pitanje o državnom upravljanju krizom nakon zemljotresa, 23% građana izrazilo je punu podršku vladi, a 30% je donekle podržava,što znači da pozitivan stav po ovom pitanju ima 53% ispitanika. S druge strane, 29% uopšte ne podržava rad Vlade u ovom slučaju, a 12% donekle ne podržava, pri čemu ukupan procenat neistomišljenika čini ukupno 40%.

Oliviero Marchese, generalni direktor IPSOS-ovog odelenja za predizborna istraživanja, rekao je da je, na osnovu rezultata istraživanja, Rama imao dobre rezultate u pandemiji COVID-19.

Na pitanje kako ocenjuju Vladin rad na rešavanju najvećih problema sa kojima se Albanija danas suočila, 16% je odgovorilo vrlo dobro, a 40% prilično dobro, sa ukupno 56% učesnika koji su pohvalili Vladu. Generalno, 39% je negativno odgovorilo za Vladu, 16% je odgovorilo prilično loše, a 23% je odgovorilo vrlo loše.

Na pitanje kako bi ocenili rad opozicije u rešavanju najvećih problema sa kojima se Albanija danas suočava, 7% smatra da je to vrlo dobro, a 27% sasvim dobro, sa ukupnim procentom pozitivnih stavova od 34%. 33% je na isto pitanje odgovorilo vrlo loše, dok je 21% odgovorilo prilično loše.

Na pitanje koji su trenutno najvažniji problemi sa kojima se Albanija suočava, 41% je odgovorilo da je to ekonomija / ekonomsku kriza, 36% nezaposlenost, 22% pandemija COVID-19, 22% zdravstvo, 17% korupcija, 13% niske penzije i plate, 11% obrazovanje, 10% infrastruktura, 9% siromaštvo, 8% imigracija, 7% pravda, 6% visoke cene i porezi, 6% politička situacija, 5% sigurnost, 4% voda i struja, 3% zemljotres, 2 % upravljanje, 15% je izabralo nešto drugo, a 5% je odbilo da odgovori.

U ovom istraživanju učestvovalo je 1.527 građana starijih od 18 godina  iz 12 regiona širom zemlje. / ibna