Albanija: Ruci čestitao Turskoj 97. Dan Republike

Albanija: Ruci čestitao Turskoj 97. Dan Republike

Povodom Dana Republike Turske, predsednik albanskog parlamenta Gramoz Ruci napisao je čestitku predsedniku Velike nacionalne skupštine Turske Mustafi Sentopu.

„Proglašenje Turske Republike od strane velikog političara Mustafe Kemala Ataturka, pre skoro jednog veka, 29. oktobra 1923, predstavljalo je istorijski uspeh za Tursku. Kao prvi predsednik Republike Turske, Ataturk je postavio temelje nezavisnoj, sekularnoj, modernoj državi i otvorio teren za razvoj liberalnih i demokratskih tendencija u Turskoj“, rekao je Ruci.

„Albanski narod i albanski parlament raduju se uspesima prijateljske Turske, albanskog partnera u NATO-u, žele dalji napredak na putu ka razvoju, prosperitetu i demokratiji, i pozdravljaju veliki doprinos miru, stabilnosti i bezbednosti u regionu i šire“, kaže Ruci.

Ruci dodaje da se „uspostavljanje Republike Turske slavi u teškom trenutku za ovu zemlju, Albaniju, region, Evropu i svet, u borbi protiv pandemije COVID-19. Kao što smo imali zadovoljstvo da istaknemo u razgovorima, nadamo se i želimo da naše zemlje i drugi narodi planete izađu kao pobednici iz ove teške bitke i vrate se u normalan život“.

„Takođe sam zadovoljan što vidim da su albanski Parlament i Velika nacionalna skupština Turske nastavili i nastaviće da intenziviraju svoju odličnu saradnju“, zaključuje predsednik skupštine Gramoz Ruci u čestitki. / ibna