Albanija: Samit EU-Zapadni Balkan potvrda je da EU ostaju posvećene regionu

Albanija: Samit EU-Zapadni Balkan potvrda je da EU ostaju posvećene regionu

Samit EU-Zapadni Balkan 6. maja predstavlja priliku da se potvrdi istorijska, politička i ekonomska posvećenost EU regionu, rekao je Taulant Balla, predsednik parlamentarne grupe Socijalističke partije Albanije.

Balla je dodao da je samit odlična prilika da predstavnici Zapadnog Balkana potvrde svoju posvećenost vladavini zakona, demokratiji i tekućim reformama.

Kako je rekao, Samit u Zagrebu jasna je poruka nepovratne posvećenosti EU evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana.

„Kao kopredsjedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Albanije pridružujem se izjavi predsednika Europskog parlamenta za spoljne poslove, izvestioca i šefova Evropskog parlamenta za Albaniju, Crnu Goru u ime Evropskog parlamenta, Severne Makedonije i Srbije, koje pozdravljaju održavanje samita o Zapadnom Balkanu kao priliku da potvrde istorijsku, političku i ekonomsku posvećenost EU regionu“, rekao je.

Prema njegovim rečima, izjava zagrebačkog samita naglašava važnost nastavka intenzivne saradnje u okviru mera protiv COVID-19 i društveno-ekonomskog uticaja ove pandemije.

„Zahvaljujemo Evropskom parlamentu na nepokolebljivoj podršci pridruživanju EU pre sastanka lidera EU i Zapadnog Balkana, 6. maja 2020. godine. Albanija je posvećena procesu reformi. Pozdravljamo ulogu parlamenata kao pokretačke snage u procesu pridruživanja. EU je na strani Zapadnog Balkana,“ rekao je Balla./ibna