Albanija: Savetnik Ilira Mete bio umešan u skandal sa lažnim vestima iz 2017. godine i pokušaj smene vlade Edija Rame

Albanija: Savetnik Ilira Mete bio umešan u skandal sa lažnim vestima iz 2017. godine i pokušaj smene vlade Edija Rame

Albanski premijer Edi Rama u petak je prokomentarisao izveštaje i otkrio da je članke objavljene pre tri godine o toksičnom italijanskom otpadu koji su upućeni u Albaniju izradio savetnik predsednika Ilira Mete, Ilir Kulla.

Šef vlade rekao je da je kleveta tada bila „namenjena za isporuku municije protiv mene u fazi koju su postavili opozicioni demonstranti koji su se okupili pod prozorom tadašnjeg predsednika parlamenta (Ilir Meta)“.

„Ovo smeće od klevete trebalo je da obezbedi municiju protiv mene na bini pod prozorom predsednika parlamenta! Ali najviše odvratno je što je smeće, pred očima sveta, bačeno u lice Albanije! To je opozicija koja želi da spasi naciju od mene“, rekao je Rama.

Članak objavljen danas na Shkiptarja.com odnosi se na odluku italijanskog tužilaštva da uhapsi 8 osoba zbog „Lažnih vesti“ koje je pre tri godine objavila italijanska veb stranica „Pianeta Italia News“, a izveštavalo se o 1.400 kontejnera sa otrovnim otpadom koji je poslan da se zakopa u Albaniji.

Posle istrage, italijansko tužilaštvo je otkrilo da savetnik sa inicijalima I. K. sadašnjem predsedniku Iliru Meti stoji iza skandala. „Vest je objavljena na predlog savetnika Ilira Mete“, navodi italijanska Uprava za borbu protiv mafije (DIA). Među osam osoba uhapšenih u Italiji zbog skandala je i bivši senator Sergio de Gregorio, vlasnik veb stranice Pianeta Italia News, koja je objavila lažne vesti, prenosi Shkiptarja.com.

DIA napominje da je „osoba koja radi za Ilira Metu naložila kampanju protiv albanske vlade u medijima susedne zemlje. Kampanja klevete počela je 2017. godine i podržala ju je tadašnja albanska opozicija.

Savetnik Ilira Mete bio je u Italiji 26. februara, dok je dva dana kasnije veb lokacija „Pianeta Italia News“ objavila fabrikovane informacije. Savetnik sadašnjeg šefa države stigao je u Italiju dva dana pre objavljivanja članka kako bi pažljivo nadgledao pokušaj svrgavanja albanske vlade.

Snimljeni telefonski razgovori otkrivaju da bi italijanska veb stranica dobila 55 hiljada evra za objavljivanje članka.

Italijansko pravosuđe je u petak potvrdilo da je uhapšeno osam osoba i otkrilo da savetnik Ilira Mete stoji iza pokušaja smene vlade.

Metin savetnik, Ilir Kulla, reagovao je nakon objavljivanja ovog članka, opisujući ga kao puku klevetu, negirajući poznanstvo sa bivšim senatorom koji je umešan u slučaj. / ibna