Albanija slavi 12 godina članstva u NATO

Albanija slavi 12 godina članstva u NATO

Albanija je 1. aprila 2009. godine zvanično postala članica NATO saveza, a ministarka za Evropu i spoljne poslove Olta Xhaçka rekla je da je ovo značajan datum.

Xhaçka je rekla da je tokom tih 12 godina rada i posvećenosti Albanija uspela da stekne poverenje saveznika kao pouzdan partner i dadne veliki doprinos kolektivnoj bezbednosti Alijanse.

Ona je takođe naglasila da je njihov izazov članstvo u EU koje će se, kako je rekla, osvajati korak po korak uz puno rada i predanosti.

„12 godina u NATO-u. 12 godina napornog rada i predanosti, i uspeli smo da zadobijemo poverenje saveznika kao pouzdani partneri i ozbiljni saradnici u kolektivnoj bezbednosti Saveza. Danas je naš izazov pridruživanje EU. Uz puno rada i puno posvećenosti, ovaj izazov ćemo osvajati korak po korak, počev od organizacije Prve međuvladine konferencije u tekućoj godini! “, rekla je Xhaçka.

Ambasada Sjedinjenih Država čestitala je 12. godišnjicu formalnog pristupanja Albanije NATO-u, citirajući bivšeg američkog predsednika Georgea V. Busha tokom njegove istorijske posete Tirani 10. juna 2007.

„Albanija je prijatelj od poverenja i jak saveznik. Nadam se da će ova današnja poseta poslati signal narodu Albanije da možete računati na Ameriku, kao što i Amerika može računati na vas da radite naporan posao neophodan za širenje slobode i, prema tome, mira“, rekao je Bush tokom svoje istorijske posete Tirani 10. juna 2007, dok se Albanija pripremala za ulazak u NATO.

„Danas Albanija slavi 12 godina članstva u NATO-u i Albanija može računati na Ameriku i Amerika može računati na Albaniju više nego ikad! Srećna ti 12. godišnjica, Albanija! “ objavila je Američka ambasada u Tirani na Twitteru. / ibna