Albanija: Smanjenje cenzusa sa 3% na 1% u Izbornom zakonu

Albanija: Smanjenje cenzusa sa 3% na 1% u Izbornom zakonu

Predsedavajući poslaničke grupe Socijalističke partije Albanije Taulant Balla rekao je u televizijskom intervjuu da su promene Izbornog zakona u Skupštini danas u rangu sa ostalim evropskim zemljama, posebno hrvatskom verzijom.

Upitan zašto je izborni prag sa 3% smanjen na 1% na nacionalnom nivou, Balla je rekao da je regionalni prag od 3% u komentarima Izbornog zakona greška, jer se odnosi samo na Tiranu.

„Ograničenje u Kukešu je bilo 33,3%, u Gjirokastri 20%, gde je fizička granica sistema. Ustavnim amandmanima od 30. jula odlučili smo da postoji nacionalna granica. U verziji koja je prvobitno predložena na osnovu iskustava evropskih zemalja, postojala je odluka da se glasa za hrvatsku verziju gdje je prag 5%. Ono što je danas odobreno je 1%. To znači da je 1% jednako ograničenju fizičkog sistema u svakom regionu. To znači da ako je u Tirani potrebno 12 hiljada glasova da bi se dobilo mesto, nacionalna granica je 15 hiljada. Albanija je jedinstvena država i ne postoji zemlja u Evropi sa sličnim sistemom koji nema ograničenja. Postavili smo najnižu moguću granicu”, rekao je.

Upitan da li postoji bilo kakav trik za snižavanje praga za dobijanje glasova opozicije, Balla je rekao da zna da je to pregovarački proces sa parlamentarnom opozicijom i da nema pozadine, to je sasvim normalno. Bilo bi lepo da smo bili na 3%.

U vezi sa izjavom većine posle sporazuma od 5. juna da nemaju glasove za odobravanje izmena i dopuna Izbornog zakona, Balla je rekao: „Sa parlamentarnom opozicijom pregovarano je o svim tačkama, a takođe smo ih konsultovali po pitanju kandidature za predsednika stranke iz 1/3 regiona zemlje i u nacionalnoj skupštini, za šta smo se dogovorili sa parlamentarnom opozicijom“.

„Smanjili smo cenzus sa 3% na 1%, što utrostručuje mogućnost da male stranke dobiju predstavništvo u skupštini. Dali smo priliku liderima malih partija koji, ako ne budu izabrani u jednoj izbornoj jedinici, imaju priliku da uđu u drugu. Ovo je model koji imaju mnoge druge zemlje“, rekao je Balla./ ibna