Albanija: Stiglo prvih 121 izbeglica iz Avganistana

Albanija: Stiglo prvih 121 izbeglica iz Avganistana

Xhaçka: Svaki građanin Albanije danas bi trebao biti ponosan

Prvi avion sa 121 državljanom Avganistana , uključujući 11 beba, stigao je na aerodrom Rinas a putnici su prošli pasošku i arinsku kontrolu.

Zatim su otišli ​​u smeštajne objekte u Draču. Državljane Avganistana primili su ministarka za Evropu i spoljne poslove Olta Xhaçka, američka ambasadorka Yuri Kim, čelnici oružanih snaga i državne policije.

Prvi avion iz Kabula stigao je danas na vojnu pistu aerodroma Rinas, u 3.20 časova.

U privremeni prihvatni centar, postavljen u vojnoj zoni zahvaljujući saradnji Oružanih snaga i Državne policije, primljen je 121 državljanin Avganistana. Privremeni prihvatni centar pregledala je ministarka Xhaçka, koji je pohvalila efikasan doprinos Oružanih snaga, državne policije, granične policije i lekara i medicinskih sestara.

„Ovo je zaista veoma uzbudljiv trenutak. Ovo su bili veoma intenzivni dani, sa mnogo posla za koordinaciju humanitarne operacije u rekordnom roku. „Ali, pre svega, ovo su bili veoma teški dani sa velikom zabrinutošću za sudbinu avganistanskih građana koju danas čekamo jer se bezbednosna situacija u Kabulu dosta pogoršala“, rekao je Kshacka.

„Nažalost, užasni napadi koji su se dogodili, tragičan gubitak života preko 60 civila i tela naših američkih partnera, su dokaz da je ono od čega smo strahovali takođe bilo opterećenje i za naše partnere. Upravo nas je strah od takvih napada naterao da učinimo sve da ovi građani što pre dođu u Albaniju, gde su daleko od opasnosti i straha za život“, nastavila je ona.

„Iz dana u dan morali smo da se suočavamo sa kašnjenjima, novim poteškoćama, novim preprekama i posledicama po bezbednosnu situaciju. Zato mi je danas toliko laknulo što je konačno prvi avion uspeo da sleti i doveze prvi kontingent Avganistanaca, muškaraca, žena, dece. To je zaista uzbudljiv trenutak jer je svaki muškarac, svaka žena, svako dijete koje danas vidite ovde znači jedan život spašen od strahota rata i režima koji ih vidi kao neprijatelje koje treba ubiti, progoniti.

Danas se osećam zaista ponosno, a svaki građanin Albanije danas bi trebalo da bude ponosan, što još jednom, kao što smo činili u mnogim slučajevima u našoj istoriji, Albanci pokazuju šta je pravi duh ovog naroda, solidarnost, gostoprimstvo, velikodušnost.

A kad vidite takvu solidarnost, kada vidite kako Albanija, koja nije bogata zemlja, koja nije zemlja sa velikim materijalnim ili logističkim mogućnostima, shvatite da nije slučajno to što je u Albaniji bilo više Jevreja posle nego pre rata, ili da su Albanci uprkos ekonomskim uslovima samo dve godine nakon zle 1997. godine, uspeli da sklone pola miliona kosovske braće i sestara koji su bili primorani da napuste svoje domove kao rezultat rata i zločina drugog terorističkog režima i ubice“, rekla je Xhaçka.

„Ali ovde se ne radi samo o tradicionalnom gostoprimstvu i poverenju Albanaca, već se radi i o moralnoj obavezi. Zato što su ti Avganistanci, prosvetitelji, umetnici, intelektualci, civilno društvo, aktivistkinje za ljudska prava ili žene, 20 godina bili naši saveznici, saveznici NATO -a, verovali u viziju modernog Avganistana i rizikovali sve da rade sa nama kako bi ta vizija postala stvarnost . Stoga je bila obaveza da ne napustimo ove saradnike na milost i nemilost talibana, već da učinimo sve što možemo kako bismo im omogućili da izbegnu opasnost koja je pretila u njihovoj zemlji“, rekla je ona.

Albanija je pristala da privremeno smesti oko 4.000 Avganistanaca dok se obrađuju njihovi imigracioni zahtevi u SAD.

„Učinili smo sve da im poželimo dobrodošlicu i ponudimo im najbolje i najdostojanstvenije uslove za život.

Grupa koja je danas stigla biće smeštena u hotelskom objektu u Draču. Dok čekamo da vrhunac sezone prođe i da se kapaciteti hotelskih struktura oslobode, ostali Avganistanci koji će doći narednih dana biće sklonjeni na nekoliko dana u spavaonice KS-a.

Preduzeli smo mere za sve, za obradu dokumentacije i registraciju, za kontrole i zdravstvenu zaštitu, za higijenske pakete, za hranu, transport i naravno bezbednost.

I danas želim da se zahvalim svim strukturama države koje sarađuju kako bi ova operacija bila moguća, jer je saradnja bila zaista sjajna i uspeli smo da se organizujemo veoma efikasno uprkos kratkom vremenu, ograničenim mogućnostima i izazovnim dimenzijama ove operacije“, zaključila je ministar Xhaçka./ Ibna