Albanija: Tirana i Atina se slažu da pitanje razgraničenja na moru ide u Hag

Albanija: Tirana i Atina se slažu da pitanje razgraničenja na moru ide u Hag

Albanski premijer Edi Rama izjavio je danas da je sa ministrom spoljnih poslova Grčke Nikosom Dendiasom, postignut dogovor da pitanje pomorskog razgraničenja predaju Međunarodnom sudu pravde.

U međuvremenu, Rama je rekao da “smo bliži nego ikad ukidanju ratnog zakona (iz 1940. godine, prim. prev), što je poslednja prekretnica u istoriji naših odnosa“.

„Dogovorili smo se sa grčkim ministrom spoljnih poslova Nikosom Dendiasom da pitanje pomorskog razgraničenja uputimo Međunarodnom sudu pravde, dok smo bliži ukidanju rata, što je poslednja prekretnica u istoriji naših odnosa “, rekao je albanski premijer.

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias boravio je danas u zvaničnoj poseti Tirani, gde se sastao sa visokim zvaničnicima.

Nikosa Dendiasa primio je zamenik ministra za Evropu i spoljne poslove Gent Cakaj, tokom sastanka sa kojim je, prema rečima albanskog ministra, dobrodošla saradnja dve zemlje i istaknuta važnost rešavanja svih bilateralnih pitanja.

Tokom sastanka istaknuta je i podrška Grčke organizaciji Prve međuvladine konferencije Albanije sa Evropskom unijom, uzimajući u obzir značajna dostignuća Albanije u procesu evropskih integracija.

Pored toga, kako je rekao Cakaj, Grčka će podržati kandidaturu Albanije kao nestalnu članicu Saveta bezbednosti 2022-2023.

Dvojica ministara izrazila su spremnost da povećaju tempo zajedničkog rada i prodube saradnju u svim oblastima od zajedničkog interesa dve zemlje.

„Albansko-grčki odnosi su među glavnim prioritetima naše spoljne politike i oni se moraju i dalje razvijati u duhu dobrosusedstva, povezani sa strateškim interesima, bliskom saradnjom u NATO-u, zajedničkom evropskom perspektivom i ekonomskim interesima dve zemlje”, izjavio je albanski predsednik Ilir Meta tokom prijema za Nikosa Dendiasa.

Albanski predsednik izrazio je zahvalnost na kontinuiranoj podršci Grčke u evropskoj perspektivi Albanije, kao nacionalnom i strateškom cilju.

Pored toga, šef države ocenio je da grčka manjina u Albaniji predstavlja snažan most za dugoročno prijateljstvo dve države i da zajedno sa Albancima koji žive u Grčkoj čine temelje zdravih i dugoročnih odnosa između njih.

Predsednik Meta takođe je izrazio zahvalnost na solidarnosti i podršci koju je Grčka pokazala posle zemljotresa 26. novembra 2019. godine, kao i na saradnji u situaciji stvorenoj pandemijom COVID-19.

U vezi sa pitanjem razgraničenja pomorskog prostora između dve države, predsednik Republike naglasio je da jeste i da će i dalje podsticati rešavanje pitanja iskrenim dijalogom i uzajamnim poštovanjem, sa ciljem trajnog i trajnog rešenja.

„Dogovor o ovom važnom pitanju mora biti u skladu sa Konvencijom Ujedinjenih nacija o pomorskom pravu, zakonodavstvom obe zemlje i Odlukom Ustavnog suda Republike Albanije“, naglasio je Meta.

Predsednik Demokratske stranke Lulzim Baša takođe se danas sastao sa ministrom spoljnih poslova Grčke Nikosom Dendiasom.

„Tokom razgovora naglasili smo potrebu da se, u duhu uzajamnog razumevanja i poštovanja, reše nerešena pitanja i intenzivira bilateralna saradnja u svim oblastima, uključujući objekte za Albance koji žive i rade u Grčkoj“, rekao je Lulzim Basha nakon sastanka sa Grčki ministar.

Baša je ponovio stav koji se iznosi 10 godina; da rešenje pomorskog pitanja mora proizići iz Međunarodnog suda pravde.

„Ponovio sam ministru Dendiasu da je neophodno ukidanje zakona o ratu. U ime Demokratske stranke i albanske opozicije zahvalio sam mu na dragocenoj podršci koju Grčka pruža našoj zemlji u istorijskom procesu evropskih integracija “, zaključio je. / ibna