Albanija: Tri nova specijalna tužioca će biti imenovana u prvoj polovini ove godine

Albanija: Tri nova specijalna tužioca će biti imenovana u prvoj polovini ove godine

Prioritet za Vrhovno tužilačko veće Albanije (SPC) za 2020. godinu je nastavak postupka odabira kandidata koji će ispuniti broj od 15 tužilaca u Specijalnom tužilaštvu, rekao je predsednik SPC Gent Ibrahimi tokom predstavljanja godišnjeg izveštaja Veća u Parlamentu.

Do kraja 2019. godine, SPC je moglo da imenuje ddevet od 15 traženih tužilaca u Specijalno tužilaštvo zbog kašnjenja u procesu revizije. U prvih šest meseci 2020. godine, SPC će odrediti još tri tužioca. Tokom ostatka godine, do završetka postupka revizije kandidata, SPC će konkursom popuniti preostala tri mesta, navodi Gient Ibrahimi.

„Znamo da je aktivnost Veća tokom 2019. godine okarakterisana osnivanjem Specijalnog tužilaštva i imenovanjem generalnog tužioca. Pošto smo ponosni na dostignuća u ova dva smera, želimo da naglasimo da je aktivnost Veća u stvari bila mnogo šira i dublja“, rekao je Ibrahimi.

“Kako bih istakao neke od najvažnijih aspekata našeg rada tokom 2019. godine želim da naglasim činjenicu da smo prošle godine stvorili sistem stalne kontrole za tužioce, koji će se, zajedno sa disciplinskim sistemom, korak po korak transformisati u kamen temeljac integriteta u sistemu tužilaštva“, naglasio je on.

Takođe je rekao da su „tokom ove godine postavili temelje meritokratije u sistemu tužilaštva izradom složenih i efikasnih pravila za identifikovanje i personalizovanje profesionalnih rezultata tužilaca i korištenje ovih rezultata kao jedine osnove za sve u odluke Saveta o karijeri tužioca”./ibna