Albanija: U Briselu se sastali Rama i Blinken

Albanija: U Briselu se sastali Rama i Blinken

Američki državni sekretar Antony Blinken sastao se juče u Briselu sa albanskim premijerom Edijem Ramom, koji boravi u Belgiji na samitu NATO-a.

„Mislim da smo danas dali vrlo snažan primer drugima o potrebi da budemo sigurni da, kada su u pitanju tehnološki najosetljivije mreže, moramo da radimo sa pouzdanim dobavljačima. Mislim da je ovo veoma važna i vrlo snažna poruka koju treba poslati drugima i što je najvažnije zahvalni smo na poslu koji su SAD i Albanija uradili zajedno, uključujući vežbu Defender 21 koja je jako uspešno izvedena. Radujemo se što ćete zauzeti mesto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, tamo moramo obaviti mnogo dobrog posla i u svim pogledima. Ovo partnerstvo postaje sve jače i dublje i izuzetno cenimo vaše vođstvo u tome,” rekao je Blinken.

Premijer Rama je rekao: „Za mene i za nas u Albaniji ovo je veoma važan trenutak, jer, verujem da znate, mi smo preduzeli ovu inicijativu s naše strane već pre nekoliko godina i tražimo da i drugi postanu njen de, da svi učine napore na otvaranju sigurnog komunikacijskog koridora te da ovaj koridor stavimo u ruke albanskih institucija tako da ne dozvolimo da ga neka treća strana ugrozi. Nadam se da zajedno možemo ubediti druge prijatelje iz regiona”.

„Dajete prilično dobar primer, zahvalni smo što imamo saveznike“, citiran je sekretar Blinken.

Državni sekretar Antoni Blinken i albanski premijer Edi Rama potpisali su Memorandum o razumevanju između vlade Sjedinjenih Američkih Država i Saveta ministara Republike Albanije o bezbednosti 4G i 5G. / Ibna