Albanija u dve faze otvara vrata putnicima sa mora

Albanija u dve faze otvara vrata putnicima sa mora

Odlasci putnika iz Albanije morskim putevima biće omogućeni u dve faze, navodi se u saopštenju lučke uprave Drača, nakon najave od strane Ministarstva za infrastrukturu i energetiku u nedjelju.

Prema saopštenju, u prvoj fazi, koja počinje danas, albanski državljani koji imaju stalno prebivalište u Italiji i državljani EU, moći će slobodno da putuju od Drača do italijanskih luka.

U drugoj fazi, na osnovu trenutnih odredbi EU, ukoliko ne bude iznenađenja, od 1. jula 2020. godine pomorski prevoz putnika za Italiju biće otvoren za sve albanske državljane.

Lučka uprava Drač takođe je objavila da je „svim strancima koji su u Albaniji ili dolaze u Albaniju na posao“ takođe dozvoljeno da putuju u međunarodnim lukama.

Dakle, svim albanskim državljanima koji borave u zemljama EU dozvoljeno je da putuju u Albaniju i iz nje. Svim Albancima i stranim diplomatama, kao i diplomatama Republike Kosovo biće dozvoljeno da se ličnim vozilima kreću u Albaniju i iz nje.

Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku, zajedno sa Generalnom direkcijom za pomorstvo, radi na omogućavanju postepenog i bezbednog nastavka međunarodnog pomorskog putničkog saobraćaja.

Saopštenjem za štampu, Ministarstvo je saopštilo da je ceo proces usmeren na osiguranje zdravlja putnika, strogo se pridržavajući svih bezbednosnih protokola koje je odobrilo Ministarstvo zdravlja, na osnovu smernica međunarodnih organizacija./ibna